Ann Söderström, hälso- och sjukhusdirektör i Västra Götalandsregionen, och Thomas Wahlberg, chef för smittskyddet, under regionens pressträff på torsdagen.
Ann Söderström, hälso- och sjukhusdirektör i Västra Götalandsregionen, och Thomas Wahlberg, chef för smittskyddet, under regionens pressträff på torsdagen. Bild: Adam Ihse/TT

Ökat tryck även i Västra Götaland

Antalet coronasmittade ökar även runt Göteborg och Malmö. Men betydligt långsammare än i Stockholm. Varför är dock oklart.
– Vi vet inte, är väl det enkla svaret, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Det har varit mycket fokus på Stockholmsregionen hittills under coronapandemin. Även i Västra Götalandsregionen ökar dock antalet fall.

Men det har fortfarande inte tagit fart ordentligt än. På torsdagsförmiddagen vårdades 135 personer för covid-19 på regionens sjukhus, varav 49 behövde intensivvård.

– Det är en långsam ökning. Vi har legat mellan 40 och 45 på intensiven sedan en vecka tillbaka, så det ligger rätt så still, säger Ann Söderström, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i VG-regionen.

– Vi har inte den här branta ökningen än som vi har sett i andra delar av i Sverige.

Tidigare sportlov

Det innebär att det fortsatt är stora skillnader mellan Göteborgs- och Malmöområdet jämfört med siffrorna som redovisats från Stockholm. Frågan är varför?

ANNONS

– Det klassiska som vi hänvisar till är att vi vet inte. Det är samma svar som Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten gav i går, säger Ann Söderström.

– När vi får vår topp eller hur brant kurvan kommer att bli, är det ingen som vet. Vi kan inte riktigt förklara de här skillnaderna, att det går långsammare i Göteborg och Malmö.

Men, fortsätter hon, en del av förklaringen kan vara att Stockholmsregionens sportlov kom två veckor senare.

– Vi som hade sportlov tidigt, Skåne och vi, var i Italien under en period så smittan inte var lika spridd där, så vi fick kanske inte in en lika stor smittdos i samhället.

– Det är möjligt att våra åtgärder med smittspårning och begränsning var enklare att göra vecka 7 än vecka 9.

"Måste hålla i"

Det nya coronaviruset har även i Västra Götaland spridit sig till äldreboendena. Enligt Thomas Wahlberg, som är chef för smittskyddet i regionen, har ett 40-tal äldreboenden konstaterade fall.

– Av de totalt 33 avlidna hittills i regionen rör det sig om ungefär en tredjedel som avlidit på äldreboenden, säger han.

Thomas Wahlberg poängterar dock att det är alldeles för tidigt att dra några långtgående slutsatser av hur siffrorna ser ut just nu.

ANNONS

– Det är viktigt att vi nu inte tycker att det inte händer så mycket här jämfört med Stockholm, så nu kan vi släppa på många saker, säger han.

– Det är det vi absolut inte får göra, utan vi måste hålla i, hålla i, hålla i. Vi vet inte hur det här kommer att sluta i vår region, så det är alldeles för tidigt att säga något. Vi ser att vi har en ökning hela tiden även hos oss.

Jens Bornemann/TT

Sjukvårdstälten på Östra sjukhuset i Göteborg. Trycket ökar nu på sjukvården. Arkivbild.
Sjukvårdstälten på Östra sjukhuset i Göteborg. Trycket ökar nu på sjukvården. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS