Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ökad synlighet ska locka fler till kyrkovalet

Drygt fem miljoner människor är röstberättigade i kyrkovalet. Trots det väljer en mycket liten andel att delta. Nu pågår ett arbete med att göra kyrkovalet mer synligt och tillgängligt över landet inför hösten, i hopp om att engagera fler.

2013 var antalet röstberättigade 5,5 miljoner – men bara 12,8 procent valde att rösta.

"Alla ska snabbt och enkelt kunna hitta en lokal att rösta i. Därför utvecklar vi en kartfunktion på webben som öppnas i slutet av augusti, när registreringen av alla röstningslokaler är klar", säger Anki Bondesson, projektledare för kyrkovalet, i ett pressmeddelande.

Det kommer att vara möjligt att rösta i lokaler i alla församlingar och på platser där många människor brukar befinna sig i vardagen, exempelvis i stora köpcenter. Sky city på Arlanda och köpcentret Nordstan i Göteborg är nya tillskott bland röstningsplatserna.

"I Göteborgs skärgård kan man också rösta på en båt som går mellan öarna. Det har varit uppskattat i tidigare kyrkoval av de som bor på öarna och har svårt att ta sig till en vallokal", säger Anki Bondesson.

Genom att visa filmer på 3 000 stortavlor i Sverige kommer Svenska kyrkan att berätta om sin verksamhet och uppmana fler till att rösta.

I år infallet valet den 17 september, men det kommer att vara möjligt att förtidsrösta från den 4 september.