Ökad löneklyfta väljare-valda

ANNONS
|

Riksdagsledamöterna har sedan 1990-talet ökat löneklyftan till sina väljare.

Var femte ledamot tar dessutom ut mer än grundarvodet på 56 000 kronor i månaden, visar TT:s undersökning.

-Detta skapar en förtroendeklyfta till vanliga löntagare, säger vänsterpartisten Lena Olsson, som i en motion föreslagit sänkta arvoden.

Sedan 1994 bestäms arvodena av en arvodesnämnd. I mitten av 90-talet tjänade statsanställda i snitt 68 procent av de folkvaldas lön. Nu når de bara upp till 56 procent. Och i november höjs arvodet på nytt - till 57 000 kronor.

TT:s genomgång av ledamöternas oktoberarvoden visar dessutom att 73 av dem har extraförtjänster. Bortsett från talmannen Per Westerberg, som har ett fast arvode på 144 000 kronor i månaden, så toppar miljöpartisten Ulf Holm riksdagens arvodeslista. Han fick förutom grundarvodet också 16 800 kronor som andre vice talman, ytterligare 2 800 kronor som ledamot i Riksrevisionen, samt 2 100 i sammanträdesarvode från EU-nämnden.

ANNONS
-Jag skulle jobba lika mycket även utan de arvodena, säger Ulf Holm, som tycker att de bör sänkas.

Johan Pehrson är Folkpartiets representant i riksdagsstyrelsen som leder riksdagens förvaltning och tar beslut i frågor som berör riksdagens arbete. För det uppdraget får han 8 400 kronor extra i månaden.

TT:Varför behövs det extra arvoden för riksdagsledamöter?

-Att vara ordförande i ett utskott innebär ett ganska omfattande meransvar på så sätt att man har väldigt mycket möten och representerar utskottet i olika sammanhang, förutom att man har ansvar för att leda verksamheten på ett förtjänstfullt sätt, säger Pehrson.
ANNONS