Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ökad dramatik kring Öresundståg

Ett krismöte i styrelsen för statliga danska tågjätten DSB och ett förtäckt hot från brittiska delägaren First Group om att lämna samarbetet ökar dramatiken kring Öresundstågen.

Skotska First Group, delägare i DSB First som kör Öresundstågen, aviserar i en skriftlig kommentar till tidningen Politiken att man ska överväga sin relation till DSB First. Företaget uttrycker även bestörtning över anklagelserna om att DSB gett olovligt statligt stöd till DSB First.

I DSB samlades styrelsen på onsdagen till krismöte för att bland annat besluta om en omarbetad årsredovisning. Enligt Ritzau avsätts cirka 700 miljoner danska kronor för att täcka förluster och eventuella återbetalningskrav. Men först på torsdagen vill DSB redovisa styrelsens beslut.

Ordkriget om vad som händer med tågtrafiken över sundet i händelse av konkurs i DSB First går också vidare. I Danmark tar DSB över, medan trafiken i Sverige drivs vidare av konkursförvaltare. Enligt uttalanden av danske trafikministern Hans Christian Schmidt (V) kan det medföra tågbyte, i Malmö eller vid Kastrup.

– Jag är djupt kritisk till trafikministern. Den linje han driver försvagar Öresundsintegrationen. Vi accepterar inte att resenärerna ska tvingas byta tåg, säger Skånetrafikens ordförande Mats Persson (FP).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.