Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En blåtungad australisk ödla. Studien är gjord på en annan typ av ödlor. Arkivbild. Bild: Gustav Sjöholm
En blåtungad australisk ödla. Studien är gjord på en annan typ av ödlor. Arkivbild. Bild: Gustav Sjöholm

Ödlor byter till sämre diet i värme

Två grader varmare klimat. Det räcker för att få ödlor att ändra sina matvanor, visar en ny studie.

När temperaturen skruvades upp två grader i en kontrollerad miljö blev ödlorna som levde där sugna på annat.

I stället för att äta växtätande insekter, som syrsor, gav sig ödlorna i det varmare klimatet sig i stället på köttätande smådjur, som spindlar och skalbaggar.

– En av hypoteserna är att i varmare klimat, så behöver ödlor mer näringsrika byten för att täcka sina behov och att de ändrade sin diet mot att äta ryggradslösa djur som är rovdjur, säger Elvire Bestion, huvudförfattare för studien.

Även om det fanns färre köttätande rovdjur i den kontrollerade miljön så föredrog ödlorna ändå dem, vilket ökade konkurrensen. Och även om de köttätande djuren var näringsrika, så påverkade de ödlornas tarmflora negativt, och minskade mångfalden.

– Tarmfloran är kopplad till en mängd viktiga funktioner i organismer, som matsmältning och immunförsvaret, säger Bestion.

Och om ödlorna ändrar sina matvanor till följd av ett varmare klimat så kan det också störa högre upp i näringskedjan.

– Vi visar att mekanismerna om klimatpåverkan är mer komplexa än bara att det påverkar ett visst djurs temperatur, säger Bestion.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society B.