Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Överbefälhavaren Micael Bydén. Arkivbild.

ÖB oroad för försvarsbudgeten

Regeringskrisen innebär problem för försvarets budget nästa år.

Försvarsmakten hoppas få tre miljarder kronor mer i anslag 2019. Men några anslagshöjningar ser inte ut att bli av så länge Sverige inte har en ny regering. Den budget som övergångsregeringen presenterar i nästa vecka väntas inte innehålla några nya satsningar, vilket kan få många konsekvenser.

Micael Bydén pekar på konsekvenser för samtliga stridskrafter, på reducerad övningsverksamhet och på neddragningar på repetitionsutbildning, krigsförbandsövningar och på vidmakthållande av materielsystem.

Svårt att planera

Riksdagen fattar beslut om budgeten i mitten av december. Men en ny regering kan när som helst under nästa år föreslå extra ändringsbudgetar med höjda försvarsanslag.

ÖB påpekar att ju längre det dröjer med besked från riksdag och regering om anslagshöjningar så blir det allt svårare att planera.

- Går det tre månader in på nästa år är det ett kvartal där vi skulle kunna ha övat mera hemma eller med andra länder, säger Bydén.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tror att det parlamentariska läget skapar problem hos många delar i statsförvaltningen, men tillägger att "läget är som det är" och att en övergångsregering har svårt att agera.

- Jag är för min del väl medveten om att det både på kort och lång sikt kommer att behövas tillskott till försvarsmakten, säger han.

Försvarsmakten har begärt sammanlagt 18 miljarder kronor i tillskott för åren 2019, 2020 och 2021 för att nå den förmåga riksdagen beslutat om.Men underskottet kan vara större än så.

I en färsk rapport från Ekonomistyrningsverket (ESV) bedöms att det samlade behovet av anslagstillskott fram till 2025 är 88,2 miljarder. ESV har framförallt granskat Försvarsmaktens investeringsplan med bland annat försvarsmateriel och kritiserar brister i den.

ESV-rapporten är en del i Statskontorets utredning av om försvarets budgetunderlag till regeringen har tillräcklig kvalitet. Regeringen har tröttnat på att det ständigt dyker upp nya hål i försvaret som behöver fyllas med pengar.

Försvarsminister Peter Hultqvist betonar att det är viktigt att få fram ett bra underlag inför nästa försvarspolitiska inriktningsbeslut så att det kan vila på stabil ekonomisk grund.

- Är det så att man har på känn att det kan finnas strukturella problem och det sedan visar sig att så är fallet så måste man på något sätt få upp det till ytan, vilket vi fått nu, säger han.