Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vargjakten är i gång i fem län. Arkivbild.

Åtta vargar fällda jaktens första dag

Bara ett par timmar efter det att licensjakten dragit i gång fälldes den första vargen. När mörkret lagt sig hade totalt åtta vargar skjutits. Två av dem var angripna av skabb.

Den första vargen sköts enligt Svensk jakt i Vimyrenreviret i Värmland. Det rörde sig om en vuxen hanvarg, som enligt tidningen var drabbad av skabb. Senare under dagen sköts ytterligare en varg i samma revir.

Av de följande sköts fyra i Dalarna, en i Västmanland och en i Gävleborg. En av de fyra fällda i Dalarna, en tik, var även den svårt skabbangripen.

Kan läka

Ännu är det för tidigt att dra några slutsatser om skabben ökat i vargstammen, säger vargforskaren Camilla Wikenros vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

- En studie med data för 1998–2013 visade på att mellan fem och tio procent av vargarna varit drabbade av skabb. Och i början av 2000-talet var det flera individer i en flock i Örebro län som drabbades. Men skabben behöver inte vara dödlig för vargen, utan den kan läka ut, säger hon till TT.

Inavel

Naturvårdsverkets inventering förra vintern visade att det finns omkring 355 vargar i Sverige. Den skandinaviska vargstammen härstammar från fem invandrande vargar från den finskryska populationen. Eftersom avelsbasen är så liten innebär det att vargstammen är känslig för inavel.

I Dalarna finns det flera genetiskt viktiga vargar, rapporterar P4 Dalarna. Ingen av dessa vargar ska befinna sig i jaktområdet just nu.

- Vi spårar varje dag i stort sett för att se till att det inte fälls fel vargar, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på länsstyrelsen, till radion.

Jakten pågår som längst till den 15 februari. Sammanlagt får 22 vargar i fem län skjutas: I Värmland får sex vargar skjutas, i Dalarna sex, i Västmanland sex, i Gävleborg två och i Örebro län två vargar.

Beslutet om licensjakt på varg har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen, men beslut där väntas först i februari.