Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen klassar nu 23 områden i Sverige som särskilt utsatta. Arkivbild.

Åtta nya särskilt utsatta områden i Sverige

Polisen klassar åtta nya bostadsområden i Sverige som "särskilt utsatta". Listan skulle ha offentliggjorts för en månad sedan men har fått vänta.

Polisens nationella operativa avdelning (Noa) har lagt till åtta bostadsområden till de 15 som varit med på listan sedan två år tillbaka.

23 områden i Sverige klassas nu som "särskilt utsatta", rapporterar Dagens Nyheter som tagit del av hemligstämplat material baserat på narkotikahandel, gängkriminalitet och social oro.

Kunde klassats 2015

Bostadsområdena kännetecknas av parallella samhällsstrukturer, svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag, en befolkning som drar sig för att medverka i rättsprocesser, närhet till andra utsatta områden och våldsbejakande religiös extremism.

Flera av åtta områdena borde dock ha klassats som särkilt utsatta redan 2015, enligt Linda Staaf som leder underrättelseavdelningen på Noa.

Enligt DN har rikspolischefen Dan Eliasson valt att inte offentliggöra listan, trots att han skulle ha gjort så för en månad sedan.

- Det är krisstämning. Ledningen inser att den måste presentera en trovärdig handlingsplan, problemet är bara att det inte finns särskilt mycket att göra, säger en källa till tidningen.

Tidningen har sökt men inte lyckats nå Dan Eliasson för en intervju.

M: Ny rikspolischef

Tomas Tobé (M), före detta partisekreterare och numera rättspolitisk talesperson, är inte förvånad och ser utvecklingen som ett misslyckande för hela samhället. Han lägger ansvaret på inrikesminister Anders Ygeman (S) och menar att han inte kan "prata bort" problemet.

Sedan upprepar Tobé Moderaternas krav om att en ny rikspolischef behövs.

- Nu måste vi inse att vi behöver förändring. Jag tror att vi behöver ta fram en ny rikspolischef som också får mandat att se över hur ledningen för svensk polis kan förändras.