Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tre män åtalades misstänkta för att under sju års tid ha äggplundrat bon från skyddsvärda fågelarter.

Åtta månaders fängelse i äggplundringshärva

Runt 1 000 värdefulla fågelägg har hittats hos de tre männen. Nu döms trion för brott. En 64-årig man döms till åtta månaders fängelse för grovt jakthäleri.

Gävle tingsrätt ogillar flera åtalspunkter, men kammaråklagare Christer Jarlås uppger via sms till TT att han är nöjd med domen. "Den stämmer i stort sett med mina yrkanden", skriver Jarlås.

Den 64-årige mannen i härvan döms för att ha haft fågelägg från tolv olika fågelbon i sitt hem, men det är inte bevisat att han själv ska ha tagit äggen ute i naturen, enligt domen från Gävle tingsrätt.

En 78-årig man är skyldig till tolv fall av jaktbrott, men endast två av dem anses vara grova brott eftersom det rör sig om ägg från fågelarter som bedöms som särskilt skyddsvärda. Övriga tio jaktbrott av normalgraden är preskriberade. Mannen döms även för brott mot områdesskydd sedan han befunnit sig i ett fågelreservat. På grund av mannens höga ålder och att det har gått lång tid sedan brotten begicks döms 78-åringen till villkorlig dom och dagsböter.

En 62-årig man döms till 50 dagsböter för artskyddsbrott. Mannen har haft uppstoppade fåglar till försäljning på internet.