Åtta kvinnor i kampen om att bli språkrör för Miljöpartiet

Miljöpartiet står införa flera vägskäl framöver. Sitta kvar i regeringen och tvingas till fler tuffa kompromisser, eller driva på i opposition? Hela åtta kvinnor står redo att styra Miljöpartiet och ta över efter avgående språkröret Isabella Lövin. Men vad vill de?

ANNONS
|

Miljöpartiet har länge haft det motigt i opinionen. Trots att partiet under sin tid i regeringen egentligen fått igenom en mängd större klimatpolitiska frågor, som den nya klimatlagen och tillsättandet av ett klimatpolitiskt råd och att bensinbolagen ska bland in mer biodrivmedel i det fossila bränslet, lyckas partiet inte nå igenom till väljarna.

Framöver står MP inför flera vägval. Hur många kompromisser är man villiga att göra för att sitta i regering? Är det värt att offra migrationsfrågan och vika sig för en striktare migrationspolitik, för att kunna sitta kvar i regeringen? Bredda partiet, eller bli ett mer renodlat miljö- och klimatparti som kan locka väljarkretsar från både vänster och höger som håller frågorna högt.

ANNONS

Eller är det bättre att som stå utanför regeringen och trycka på i sina hjärtefrågor? Kanske likt C och L, fortsatt vara en del av januariavtalet, men bli friare i frågor som inte faller inom överenskommelsen.

Det nya språkröret väljs på en digital extrakongress den 31 januari 2021.

Åtta kvinnor har nominerats som potentiella språkrör att ta över efter Isabella Lövin och styra partiet tillsammans med Per Bolund. Åtta potentiella språkrör, med olika hjärtefrågor och svar på vilken riktning partiet ska ta.

Bild: Robin Aron

Janine Alm Ericson

grade crossed
Janine Alm Ericson, 46 år, Alingsås är riksdagsledamot, gruppledare, utrikes- och jämställdhetspolitisk talesperson för MP. Hon har drivits av frågor som social rättvisa och jämställdhet och vill, med sin bakgrund på landsbygden, att partiet ska bli bättre på att nå ut även här.Hon ser regeringsställningen som vägen framåt för att partiet ska få inflytande.– Det är klart att det alltid finns en gräns, men att sitta i regeringen är den väg som finns för att få inflytande. Därför är det otroligt viktigt att sitta i regeringen, annars får man inte den kraften, har hon sagt i en intervju i GP.
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Annika Hirvonen

grade crossed
Annika Hirvonen, 31 år från Sundbyberg är riksdagsledamot, gruppledare, och talesperson för en av partiets viktigaste frågor: migrationspolitiken. Hon är en av kandidaterna som har varit tydligast med att det finns en gräns för när det är rimligt att stanna kvar i regeringen. Preem, som ur partiets synvinkel fick en lösning, var en sådan fråga. Migrationen en annan. Hirvonen tycker att MP ska lämna regeringen om partiet inte når en lösning med S på just migrationspolitiken. Hon vill också att partiet ska bli politiskt tydligare när det handla om jämlikhet, och hon vill att MP ska stå upp för barn som lever i fattigdom, flyktingar, djur och framtida generationer.
Bild: Henrik Montgomery/TT

Rebecka Le Moine

grade crossed
Rebecka Le Moine, 30 år, från Norrköping är riksdagsledamot och talesperson för biologisk mångfald och var först ut att kandidera till posten som nytt språkrör. Hjärtefrågorna är natur och biologisk mångfald och hon vill se ett radikalare och mer systemkritiskt miljöparti och har sagt att konsumtionen och produktionen måste minska. Rebecka Le Moine vill också se ett språkrör i regeringsställning, och ett som står utanför regeringen, för att kunna lyssna in gräsrötterna.
Bild: Ali Lorestani/TT

Åsa Lindhagen

grade crossed
Åsa Lindhagen, 40 år, från Stockholm är jämställdhetsminister och vill se ett mindre ängsligt och mer tydligt parti. Liksom flera andra kandidater lyfter hon fram frågor om social rättvisa och flyktingpolitik.Hon är rejält kritisk till att SD börjar släppas in i värmen och i en debattartikel i DN beskriver hon partiet som ”rasistiskt”. Hon värderar också jämlikheten högt och vill se en klimatomställning som görs på ett rättvist sätt, och vill att MP ska stå upp för människor på flykt.
Bild: Claudio Bresciani/TT

Karolina Skog

grade crossed
Karolina Skog, 44 år från Stockholm, är riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för MP. Hon var också miljöminister 2016-2019. I en intervju i TV4 säger hon att hon med sin breda erfarenhet tror att hon är den som partiet behöver för att partier åter ska få självförtroende, bli kaxiga, och öka i opinionen.Hon har också sagt att partiet ska sätta miljö- och klimatfrågan först, men också bredda partiet att de måste kunna ge väljarna svar även på andra frågor. Som sjukvård och gängkriminalitet.
Bild: Henrik Montgomery/TT

Märta Stenevi

grade crossed
Märta Stenevi 44 år, Malmö, är MP:s partisekreterare sedan något år tillbaka. Hon tror inte att partiet vinner på att sitta utanför regeringsställning, men har samtidigt sagt i en intervju i Sveriges radio att partiet behöver bestämma vart gränsen går, vilka kompromisser de är beredda att göra och inte. En sådan fråga kan vara migrationsfrågan, där MP och S drar åt olika håll, och en tung kompromiss för MP eller en regeringskris är potentiella utgångar. Här är Märta Stenevi för en generösare migrationspolitik, och hon har vänt sig emot migrationskommitténs förslag.Hon har också sagt att partiet varit ängsliga och att det behövs mer mod och att hon vill bredda partiet.
Bild: Pressbild

Pernilla Stålhammar

grade crossed
Pernilla Stålhammar, 49 år, från Stockholm, är riksdagsledamot och sjukvårds- och socialpolitisk talesperson för partiet. Hon är tydlig med att det är inom regeringen, och inte i opposition, hon vill att regeringen ska verka. ”Vi måste fortsätta att leda Sverige mot bästa möjliga gröna och hållbara lösningar – år utan inflytande i regering är förlorade år för klimat, miljö och hållbarhet – dyrbar tid vi inte har råd att skänka bort", skriver hon på Expressens debattsida.
Bild: Pressbild

Elin Söderberg

grade crossed
Elin Söderberg 36 år, Umeå, är distriktsordförande för Miljöpartiet i Västerbotten, ledamot i kommunfullmäktige i Umeå, och klimat- och energisamordnare är distriktsordförande för Miljöpartiet i Västerbotten och ledamot i kommunfullmäktige i Umeå.Till DN har hon sagt att hon vill att MP ska prioritera klimatfrågan högre, och även att de behöver bli bättre på att nå ut till väljarna med vad de faktiskt åstadkommer i frågan, genom att vara tydliga med vad partiet själva vill och samtidigt driva igenom miljöpolitik i regeringsställning. Med henne vid rodret talar alltså mycket för att miljö- och klimat är det partiet ska lägga störst vikt vid, och att det är i regeringsställning snarare än opposition partiet ska driva igenom den politiken.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS