Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åtalas för att ha läst journal

En sjuksköterska inom Sjukvårdsupplysningen i Västra Götaland har åtalats för att vid tio olika tillfällen gått in och läst en patients elektroniska sjukvårdsjournal.

Den aktuella gärningen gjordes under perioden 14 januari till och med den 25 juni 2011.

– Den åtalade sjuksköterskans dataintrång har inte varit ägnat mot allmänheten. Sjuksköterskan hade en personlig relation till målsägaren i det aktuella fallet, förklarar kammaråklagare Patrik Tilly utan att vilja gå in närmare på de båda kvinnornas förhållande till varandra.

Sjuksköterskan har erkänt de faktiska omständigheterna men förnekar att hon har gjort sig skyldig till något brott.

Enligt den information som åklagare Tilly tagit del av har arbetsgivaren gett henne en varning. Men hon har fått behålla sitt jobb och några fler sanktioner lär inte vara aktuella.

Kvinnan som utsatts för dataintrånget har krävt att sjuksköterskan ska betala sammanlagt 5 000 kronor i ersättning för den kränkning hon anser sig ha blivit utsatt för.

Vid en fällande dom kommer sjuksköterskan förmodligen dömas till böter eller eventuellt ett villkorligt straff. Det är ännu inte klart när tingsrättsförhandlingarna kommer att hållas. Vid rättegången kommer bland annat vittnesförhör att hållas med chefen för Sjukvårdsupplysningen gällande regelverk för hanteringen av de elektroniska sjukvårdsjournalerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.