"Det är en lite udda situation", säger rådman Fredrik Forssman om rättegången mot en åklagare som anklagas för falskt åtal.
"Det är en lite udda situation", säger rådman Fredrik Forssman om rättegången mot en åklagare som anklagas för falskt åtal.

Åtalad och åklagare byter plats i udda mål

Det är dags för en mycket ovanlig rättegång i Malmö. Det blir ombytta roller för en förmiddag – den åtalade har väckt talan mot åklagaren, som han anser har gjort sig skyldig till falskt åtal.

ANNONS
|

Möjligheten att föra talan mot åklagaren efter att ett åtal väckts, så kallad rekonventionstalan, används ytterst sällan.

- Det var ingen här som hade hört talas om det knappt, säger rådmannen till TT.

Mannen är åtalad för stämpling till grovt häleri i samband med en stor dataintrångs- och bedrägerihärva, som prövas i en 57 dagar lång rättegång i Malmö tingsrätt. Han anser att åklagaren inte har tillräckligt på fötterna och borde ha insett att en fällande dom mot honom är utsiktslös. Åklagaren får bara väcka åtal om det är sannolikt att det kommer att leda till en fällande dom. Men så är det inte i det här fallet, hävdar mannen, som menar att åklagaren gjort sig skyldig till falskt alternativt obefogat åtal.

ANNONS

För själv talan

Åklagaren har tilldelats en offentlig försvarare och i rättssalen kommer mannen under tisdagen själv att föra talan mot henne. Vid en rekonventionstalan är domstolen skyldig att arrangera en rättegång, till skillnad från när någon väcker enskilt åtal.

- Den här typen av talan tas upp i vilket fall som helst. Vi kan inte avgöra i förhand om den har någon substans eller uppfyller formkrav, säger Fredrik Forssman.

Två domare och fyra nämndemän ska nu pröva om åklagaren gjort sig skyldig till brott. Hur dyrt detta blir för staten är svårbedömt.

- Det kommer att ingå i den stora domen. Det är lite svårt att räkna på kostnaderna, men åklagaren har ju fått en offentlig försvarare för just denna sak, så det är ju klart att det för med sig kostnader.

Riskerar inget

Skulle åklagaren bli fälld får hon själv betala för sin försvarsadvokat. Mannen som för talan mot henne riskerar däremot inte några kostnader.

ANNONS

Han har gjort sig känd för en lång rad av enskilda stämningar mot exempelvis ett vittne, två ekobrottsutredare och även åklagare. Han har också utan framgång stämt staten för hur det går till när dömda placeras i högsäkerhetsfängelser. Själv dömdes han 2009 till sju års fängelse för grovt bedrägeri och sitter för närvarande häktad i Göteborg, där han är misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri.

TT: Tror du att fler blir inspirerade av det här, så att rekonventionstalan blir vanligare?

- Jag vet inte, det kanske beror på hur det går, säger Fredrik Forssman.

TT

Fakta: Åtalad för stämpling till grovt häleri

Mannen som anklagar en åklagare för falskt åtal dömdes 2009 till sju års fängelse för grovt bedrägeri.

Han sitter häktad i Göteborg som misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri.

Han är långtifrån huvudpersonen i den pågående mastodonträttegången i Malmö tingsrätt, som huvudsakligen handlar om dataintrång och bedrägerier. Han är här åtalad för stämpling till grovt häleri.

Han hävdar att åklagaren i det här fallet väckte åtal mot honom för att övriga misstänkta skulle framstå i sämre dager på grund av deras kopplingar till honom.

ANNONS