Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Polisen genomsöker mordplatsen dagen efter att kropparna hittats. Arkivbild.

Åtalad för mord – fantiserade om att döda

Den 24-årige man som misstänks för det brutala dubbelmordet på ett äldre par i Mantorp utanför Linköping drevs tidigare av fantasier att döda. Nu väcks åtal i det uppmärksammade fallet.

Mannen och kvinnan hittades döda den 12 juni förra året, tejpade vid stolar på köksgolvet i sin gård.

- Båda makarna hade tejpats över ansiktena på ett sätt som gjorde att de inte alls kunde andas. Utöver detta har deras halsar skurits av och de har förblött, säger kammaråklagare Helene Gestrin vid polisens pressträff.

När han dödat paret häller han vätska över kropparna – starksprit, saft och såpa; det han hittar i köket – i syfte att försvåra för utredarna, hävdar åklagaren. Efter mordet gör han uttag från offrens bankomatkort.

Ej känd av polisen

Den misstänkte är inte känd av polisen sedan tidigare och har heller ingen koppling till offren.

- Motiv kan vi andra teoretisera kring, men det är bara gärningsmannen som kan förklara varför han gör som han gör, säger Helene Gestrin.

Av utredningen framkommer dock att 24-åringen haft mycket dålig ekonomi och att han under perioden 2014-2016 har haft en psykiatrisk problembild som inneburit att han fantiserat om att döda andra människor.

Tejp viktig detalj

I utredningsarbetet har man kunnat kartlägga hur han innan mordet åkt och köpt en kniv, en luftpistol för plastkulor, tejp och annat material. Just tejpen utgör en viktig grund i utredningen. Dels har en bit av de blå plasthandskar som gärningsmannen bar vid mordet fastnat i tejpen vid den döde mannens huvud, vilken innehållit dna från den misstänkte. Dels har man genom de typer av silverfärgad vävtejp och svart pvc-tejp som använts kunnat ringa in gärningsmannen genom att undersöka vilka som köpt sådana produkter i närområdet.

- Till slut landade vi på ett urval av tolv personer som vi bedömde var intressanta, säger Patrik Sjögren, biträdande utredningsledare polisregion Öst, och tillägger att den tredje av de personerna – 24-åringen – gav träff på gärningsmannens dna.

Hållit över 800 förhör

På liknande vis har man också kunnat länka 24-åringens skor till brottsplatsen. Han har i förhör erkänt att han tagit ut pengar från offrens konto, men han nekar till morden med hänvisning till att han inte vill röja tredje person. Men utredningen har inte kunnat hitta något som tyder på att någon annan skulle vara inblandad.

Polisen har arbetat på högvarv sedan morden blev kända. Vid slutet av förra sommaren hade man hållit över 800 förhör och tagit DNA-prover från omkring 250 personer. Vid två tillfällen tog man också in andra misstänka för förhör, personer som kort efteråt släpptes.