Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I dag inleddes rättegången mot den 22-årige man som misstänks för det uppmärksammade mordet på 19-åriga Tova Moberg i Njutånger.

Åtalad för Hudiksvallsmord förnekar brott

Rättegången har nu inletts mot den 22-årige man som misstänks för det uppmärksammade mordet på 19-åriga Tova Moberg. Åklagaren yrkar på att mannen döms för mord. Den åtalade förnekar brott.

Några minuter innan rättegången inleddes ringlade sig kön lång till åhörarplatserna i Hudiksvalls tingsrätt.

Strax efter klockan tio satte förhandlingen i gång. Den åtalade 22-åringen som sitter bredvid sin försvarare lyssnade uppmärksamt när åklagare och målsägarbiträde läste upp sina yrkanden.

- Den åtalade förnekar brott och motsätter sig skadeståndsanspråken, svarade försvarsadvokat Bo Karlsson efter att yrkandena hade lästs upp.

Övergrepp förvärrades

Åklagaren Christer Sammens i sin tur yrkar på att tingsrätten dömer den åtalade mannen för mord. Familjen begär samtidigt skadestånd på över 400 000 kronor.

- Jag menar att det har framkommit betydande övergrepp mot Tova och att dessa kom att förvärras efter årsskiftet, säger åklagare Christer Sammens.

Sammens fortsätter sedan med att beskriva vad han menar har hänt under mordnatten i maj i år.

- Vad vi kan konstatera är att den åtalade ville vara ensam med Tova till varje pris, säger Sammens.

Det uppmärksammade mordet skedde strax utanför Hudiksvall.

Tova Moberg lämnade hemmet en lördagskväll i maj för att gå på fest. När hon inte kom hem igen anmäldes hon försvunnen. Några dagar senare hittades hennes kropp nedsänkt i en sjö. Misstankarna riktades snabbt mot hennes ex-pojkvän, den åtalade 22-åringen, som bor i närheten av den sjö där fyndet gjordes.

Grovt våld

I den rättsmedicinska undersökningen framkom det att kvinnan vid mordtillfället hade blivit strypt och utsatts för 20 slag med hammare.

Den tekniska bevisningen består bland annat av en tejprulle som åklagaren anser har använts vid tillfället när kroppen sänktes ner i vattnet.

- Och i en tunna finns rester av kläder som vi påstår kommer från honom, kläder som han samma dag och några dagar innan burit på sig, har åklagare Christer Sammens tidigare sagt till TT.

Man har dock inte hittat några spår efter mannen på kvinnans kropp och inte heller några verktyg som kan knytas till mordet.

Bland övrig bevisning finns offrets dagbok, där Tova Moberg kontinuerligt skrev ner de tillfällen då 22-åringen ska ha misshandlat och hotat henne till livet.

Rättegången kommer att pågå under sammanlagt nio dagar. Sista rättegångsdagen är planerad till den 21 december.