Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åtal i massivt uppmärksammade mordfall

Det har beskrivits som ett av kriminalhistoriens mest udda mål. På fredag kommer åtalet mot 42-åringen som svenska folket känner som Arbogakvinnan, och mot hennes 19-årige pojkvän.

- Det är ett oerhört intressant fall, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare med lång erfarenhet av brottsmål.

Åtalet gäller ett mord och ett mordförsök på 42-åringens föräldrar i en sommarstuga utanför Arboga i somras. Året dessförinnan drunknade 42-åringens dåvarande make vid stugans brygga, en händelse som efter en privat utredning även den blev klassad som misstänkt mord. Ett mord som i sin tur har kopplats till ett försök till försäkringsbedrägeri i mångmiljonklassen.

Kvinnan nekar

I centrum för utredningen står alltså en 42-årig kvinna, från Eskilstuna, men som nu återkommande kallas Arbogakvinnan eftersom brotten skedde där.

Det var 42-åringens far som mördades i stugan. Hennes mor skadades men överlevde den nattliga knivattacken och var själv inledningsvis misstänkt för mord. Men misstankarna mot den 65-åriga modern avskrevs snart och i stället riktade polisen uppmärksamheten mot 42-åringen och hennes unge pojkvän, en nu 19-årig flykting.

Paret greps och släpptes och greps igen i slutet av augusti 2016. Den 2 september häktades 42-åringen och pojkvännen, på sannolika skäl missänkta för mord och mordförsök. I december delgavs kvinnan även misstanke om mord på sin tidigare make.

42-åringen har nekat till alla anklagelser medan pojkvännen har erkänt att han höll i kniven den ödesdigra natten i somras.

Spindeln i nätet

I medier målas bilden upp av kvinnan som spindeln i nätet, en anstiftare som planerat morden för egen vinning och förmått andra att hjälpa henne att utföra dem.

Men att bevisa det i en domstol är något annat än att skriva en nyhetsartikel.

- Det är väldigt lätt att förledas att tro att allt är klart. Det är det inte. Åklagaren har hela bevisbördan och den misstänkta kan tiga, eller ljuga och skylla ifrån sig hur mycket som helst, säger Sven-Erik Alhem.

- Uppgiften att nå dit att det är ställt bortom rimligt tvivel är mycket svår.

Pengar motivet?

Kvinnan tycks ha drivits av en jakt på pengar. Hennes far var välbeställd och hon tecknade själv en livförsäkring i sin makes namn innan han dog. Sven-Erik Alhem tror att motivet kommer att bli mycket viktigt för åklagaren under rättegången.

- Det kan utgöra en betydande del av stödbevisningen. Pengar tror jag har en mycket stor betydelse och det behöver absolut inte att handla om att den misstänkta skulle vara en fattiglapp, säger han.

Om kvinnan är skyldig till de brott som hon misstänks för tror Alhem heller inte att hon kan tiga sig igenom en rättegång för att på så sätt gå fri.

- Det är viktigt att poängtera att jag inte har insikt i den bevisning som finns, men jag skulle faktiskt inte tro det. Hade jag varit åklagare här så hade jag gjort en stor sak av de enskilda saker som hon tiger om. Har man valt att tiga så ska man veta att även tigandet spelas in på band.

Hänger ihop

Mordet på 42-åringens far och mordet på hennes make kommer att hanteras i samma rättegång. Vad gäller maken finns inga erkännanden och en 25-åring som tidigare misstänkts för inblandning i mordet nekar bestämt. I veckan meddelade åklagare Jessica Wenna att han inte kommer att åtalas på fredag.

Enligt Sven-Erik Alhem kan förhållandet mellan de båda parallella utredningarna få stor betydelse för hur rätten ställer sig till frågan om 42-åringens skuld.

- Skulle det gå att ro i hamn en komplott till som gäller mordet på hennes tidigare make så smittar det av sig väldigt mycket. Om hon har varit så djävulsk att hon ligger bakom mordet på den tidigare maken så är det mycket som talar för att hon också har fingrarna med i mordet på sin far.