Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisavspärrningar i skogsområdet i Hökarängen där den unga kvinnan hittades död i slutet av maj 2016. Arkivbild.

Åtal för mord på ung kvinna i Hökarängen

Den unga kvinnan från Afghanistan önskade sig ett eget liv, utan den betydligt äldre man hon var gift med. Våren 2016 hittades hon dödad och nedgrävd i ett skogsparti i södra Stockholm. Nu, snart tre år senare, åtalas hennes 41-årige make för mord. Han nekar till brott.

Det var en privatperson som rastade sin hund i Hökarängen i södra Stockholm som i slutet av maj 2016 gjorde det makabra fyndet: en kropp, delvis nedgrävd och övertäckt i skogsområdet.

Det visade sig att det var en ung kvinna från Afghanistan, som varit efterlyst sedan mitten av mars samma år.

Misstankarna riktades snart mot en då 38-årig man, som hon var gift med. Nu åtalas han vid Södertörns tingsrätt.

- Jag kommer att åtala honom för mord, som ska ha skett någon gång under tiden 17–18 mars 2016 i Hökarängen. Jag påstår att det har skett genom kvävning, eller att han på annat sätt berövat flickan livet. Det har sin grund i att dödsorsaken inte har kunnat fastställas av rättsläkaren, säger åklagare Tomas Malmenby till TT.

Ska ha hotats

Enligt utredningen hade den unga kvinnan och mannen, båda afghanska medborgare, gift sig i Iran sommaren 2014. Hösten året därpå anmälde hon sig som asylsökande i Sverige, och uppgav att hon var ensamkommande och 16 år gammal. I själva verket var hon något äldre, troligtvis 18–19 år, enligt åklagaren.

Mannen var då redan bosatt i Småland. Den unga kvinnan hamnade på ett HVB-hem i Hökarängen, men hon och mannen hade kontakt med varandra och träffades då och då.

- Den bild vi har fått under utredningen är att hon under den aktuella tidpunkten, när hon bott i Sverige en tid, inte ville vara tillsammans med honom. Hon hade träffat jämnåriga kamrater här i Stockholm, och det finns uppgifter om att han ska ha hotat henne, säger Tomas Malmenby.

Sökte henne

Utredningen har också visat att mannens och kvinnans mobiler kopplat upp mot samma telemast i Hökarängsområdet, vid samma tidpunkt i mitten av mars. Mannen har också uppgett i förhör att han rest till Stockholm och träffat henne vid den här tiden.

- Han har åkt upp från där han bor i Småland, och sökt henne ett antal gånger och möjligen också haft kontakt med henne under dagen och kvällen, innan det att de ses när hon ska ta sig från tunnelbanestationen till sitt boende i Hökarängen, säger Tomas Malmenby.

Av någon anledning dödar mannen kvinnan, hävdar åklagaren. Därefter ska han ha grävt en grund grop där han försökt gömma kroppen.

- Sedan lämnade han området, förmodligen på natten, och begav sig tillbaka till Småland. Så småningom lämnade han landet, säger Tomas Malmenby.

Förnekar allt

Mannen häktades i sin frånvaro i slutet av juni 2016 och efterlystes internationellt. I maj 2018 fick åklagaren besked om att han frihetsberövats i Iran, och månaden därefter fördes den nu 41-årige mannen till Sverige.

- Han förnekar brott, och förnekar all inblandning i det som läggs honom till last, säger 41-åringens advokat Frida Wallin.

Mannen förnekar också uppgifterna om att han ska ha hotat den unga kvinnan, enligt Wallin.