Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åsa Romson och hennes språkrörskollega Gustav Fridolin.

Åsa Romsons grodor och missar

GP har listat några av de kritiserade uttalanden som Åsa Romson gjort de senaste åren.

Vita medelålders män är miljöbovar
I sitt tal i Almedalen 2014 utmålade Åsa Romson vita, medelålders, heterosexuella män som miljöbovar. Rent statistiskt är de överrepresenterade när det gäller köttätande, bilkörande och timmar i flygplan. Men det finns också en hel del män som röstar på Miljöpartiet och inte vill bli utpekade som bovar för att de är män.
Talet var ett försök från Romson att hejda den rosa kannibalismen på de rödgröna. Då såg det ut som att Feministiskt initiativ var på väg in i riksdagen.
Så här stod det i Åsa Romsons manus:
"Och här misstänker man ju att när det framför allt är vita, heterosexuella, medelålders män som sitter på makten, ja då är risken att samhället byggs utifrån normen om vita, heterosexuella, medelålders män, och det blir fel. För de allra flesta av oss är faktiskt inte just vita, heterosexuella, medelålders män utan människor, ni vet sådana som har lika värde men som är olika på alla möjliga sätt.

Giftig bottenfärg till båten
I oktober 2014 avslöjade Expressen att Åsa Romssons husbåt var målad med en giftig och förbjuden färg, den kopparbaserade bottenfärgen Sigma Antifouling.
Hon skyllde på sin sambo och hittade sedan ett kryphål i lagen som nu visat sig inte hålla för den typ av båt som Romson har.
MP vill att giftiga bottenfärger fasas ut och talar ofta om Östersjön som ett särskilt utsatt hav som borde skyddas bättre genom lagstiftning. Då blir det förstås extra känsligt att partiets språkrör och miljöminister använder denna giftiga färg.
Hon bad senare om ursäkt, men innan dess hade hon dragit på sig ytterligare negativ publicitet. När Expressen visade bilderna på hur hon målar frågade hon reportern, "Det är copyright på de bilderna. Det vet du eller?".

Medelhavet som Auschwitz
I Agendas partiledardebatt i maj förra året jämförde Åsa Romson flyktingskatastrofen i Medelhavet med Förintelsen. Hon sa: "Vi håller i Europa på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz".
Där och då var det ingen av de övriga partiledarna som protesterade mot liknelsen. Däremot svämmade sociala medier över av kritik. Den kom senare också från andra partier, Judiska centralrådet och ledarsidor.
Först försökte Åsa Romson förklara sig med att hon använde ett kraftuttryck i debatthettan. Sedan gjorde hon allt ännu värre.

Ursäkten efter Auschwitzuttalandet
När Åsa Romson skulle be om ursäkt för Auschwitz-uttalandet gjorde hon nästa blunder genom att kalla romer för det numera utrangerade ordet "zigenare". Så här sa hon i SVT Nyheter: "Jag är den första att be om ursäkt om det är någon av de grupper..... Hitlers brott mot judarna, mot zigenarna, mot homosexuella och Hitlers brott i gaskamrarna står helt för sig själv".
Ny kritik följde, bland annat från organisationen Unga Romer.

KU-kritik för vargjaktsuttalande
Vargjakt är en kär MP-fråga, men mer komplicerad när partiet sitter i regeringen. I oktober 2014 intervjuades Åsa Romson av SR och TT. Där framom att regeringen inte var överens i vargfrågan. Och Romson sa: "jag beklagar dagens beslut hos Naturvårdsverket om licensjakt i vinter".
För det uttalandet fick hon kritik av Konstitutionsutskottet. Ett enigt utskott konstaterade: "Åsa Romsons kritik mot den planerade vargjakten kunde påverka efterkommande beslut av länsstyrelsen samt eventuella överklagande till Naturvårdsverket. Det är därför helt naturligt att KU riktar kritik mot vice statsministerns agerande.”

Kallade 11 september-attentaten olyckor
Under en tv-intervju i förra veckan benämnde Åsa Romson terrorattackerna mot World trade center i New York den 11 september 2001 som "olyckor". 
Romson var med i SVT:s program Gomorron för att prata om skolministern Mehmet Kaplans (MP) avgång och sade då:
Han har varit ordförande i Unga Muslimer i svåra situationer som kring 11 september-olyckorna och liknande.
Hon har i efterhand försökt förklara sig och sa i en kommentar till Aftonbladet:
Jag kan svara alla dagar i veckan på frågor om hur stort brott mot demokratin och mänskligheten det var att attackera Twin tower på det sättet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.