Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åsa Romson lämnar och hyllas

Miljöpartiet försöker vända motvinden och enas. Men under ytan bubblar missnöjet.

Ombuden på kongressen i Karlstad har under fredagen pratat mycket om nystart och att vända trenden för Miljöpartiet. Det avgående språkröret Åsa Romson fick stående applåder när hon äntrade scenen för att hålla sitt tacktal.

– Jag är grymt imponerad över hennes sorti. Hon har verkligen gjort det snyggt och funkat samlande, tycker Ulf Kamne, kommunalråd från Göteborg.

Gröna kvinnors Ewa Larsson är däremot förbannad. 

– Turbulensen och förvirringen har Gustav Fridolin ställt till med. Vi tyckte att han skulle träda tillbaka. Jag har röstat blankt på den manliga kandidaten.

I omröstningen fick Gustav Fridolin 200 av de 263 rösterna som avgavs av de 271 ombuden. Till GP säger han att det var fler än han vågade hoppas på för en vecka sedan, och att han tycker att det är ett starkt mandat.  

Ewa Larsson tycker att MP genom att sparka Åsa Romson offrade kvinnan.

– Med det här agerandet är Miljöpartiet precis likadant som alla andra partier. Man bara pratar om feminism.

Isabella Lövin fick 229 röster. På sin pressträff lanserade de båda nyvalda språkrören ett fredspaket.

Är det detta som ska få MP:s väljare att komma tillbaka?

– Kanske inte, men Miljöpartiet är inte nödvändigtvis ett väljarfriarparti. Vi gör saker på grund av vår starka övertygelse att de är rätt att göra, säger Isabella Lövin.

Till kongressen finns en populär motion om ett fredsdepartement i regeringen. Varken Isabella Lövin eller Gustav Fridolin tycker att det är det bästa sättet att jobba för fred.

– Vi har redan två fredsministrar, Isabella Lövin och Margot Wallström, säger Gustav Fridolin.

Isabella Lövin säger att det inte blir så mycket kvar av utrikesdepartementet om fredsfrågorna skulle lyftas till ett särskilt departement.

Under dagen återkom olika personer i ledningen gång på gång till allt som MP har uppnått under sina dryga 1,5 år vid makten. Enligt partiet har 69 procent av valmanifestets 221 löften uppfyllts eller är på väg att göra det. För Peter Rådberg, riksdagsledamot från Trollhättan räcker dock inte detta.

– Vi måste få igenom de synliga frågor som vi gått till val på Det gäller kolet och flyktingfrågan. Skulle vi missa dem då är det kört.

Han tycker att statsminister Stefan Löfven (S) behöver hjälpa till och få regeringen att prata med en röst.

– Nu driver Miljöpartiet sina frågor och Socialdemokraterna sina.

Utanför kongressbyggnaden demonstrerade Greenpeace för att det tyska brunkolet ska stanna i marken. Gustav Fridolin tycker att det är bra med en radikal miljörörelse.

-Jag hoppas att man kan känna samhörighet med Miljöpartiet, men när man sitter på det mandat jag har eller det som våra kommunalråd har handlar det om att förverkliga politiken och då är det politikerrollen som är det viktiga.

Ett av de områden MP uppger att man lyckats sämst med är migration. Det är också en av de frågor som är hetast på kongressen.

Men Ulf Kamne vill tona ner skillnaderna.

– I grunden har vi en bred enighet i frågan. Jag tycker att det är bra att vi puffar frågan framåt men utan att ställa ultimativa krav, säger han.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.