Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kropp hittades i samband med ett grävarbete på en arbetsplats i Nordanå i Staffanstorps kommun för ett år sedan. Det visade sig vara kvarlevor efter en 18-årig kvinna från Malmö som försvann 2002. Tidigare hade hennes huvud hittats i Bokskogen utanför Malmö. Arkivbild.

Årslång väntan för utredare av kalla fall

För ett år sedan hittades kvarlevorna efter en 18-årig kvinna från Malmö som försvann 2002. Tidigare hade hennes huvud hittats i en skog utanför Malmö. Nu har polisen väntat i mer än ett år på provresultat från Nationellt forensiskt center (NFC).

- Det finns utredningsåtgärder kvar att utföra, men de är svåra att göra innan vi fått svar från NFC, säger Bo Lundqvist, chef för Skånespolisens grupp som utreder kalla fall, till Kvällsposten.

Samma läge råder i gruppens utredning av det misstänkta mordet på en 24-åring från Höganäs, som försvann 1998. Kvarlevor från honom hittades i en brunn på en gård i Hörbytrakten 2016. Fynd skickades till NFC i november 2016, men polisen väntar fortfarande på resultaten. Enligt Bo Lundqvist kan misstänkta mördare dra fördel av att polisen måste vänta så länge.

Orsaken till de långa väntetiderna hos NFC är bland annat personalbrist.

- Generellt sett har vi ett hårt tryck. Men vi har speciella resurser avsatta för kalla fall och vi har dialog med kalla fall-grupperna. När vi kommer överens med dem om att göra någonting, då gör vi det också, säger Liselotte Nielsen Sundberg, kanslichef på NFC, till tidningen.