Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Årets största Facebookhändelser

Ingen plats sammanfattar Sverige så väl som Facebook. Det är vår dagstidning, fikarum och kyrkbacke i ett och samma medie. Det är vad som kopplar samman oss och det som blir stort här blir kulturbärande för hela samhället. Detta är årets tio största, viktigaste och mest kulturbärande händelser på svenska Facebook.

1 – Marcus Lidman blir fansens språkrör efter EM-missen

Han sa det alla kände, på ett sätt ingen annan kunde. Marcus Lidman gick från okänd fotbollsfan, till att bli språkrör för hela den ”gula väggens” frustration och passion efter EM-förlusten mot Italien. Klippet fick 4 miljoner visningar på Facebook och ledde till att Marcus blev prisutdelare under fotbollsgalan. 

Kolla Fotbollskanalens inlägg här

2 – Rasistmobb ger sig på svart pojke utklädd till lucia

En bild ur en katalogfotografering för Åhléns publicerades på företagets Facebooksida. En svart pojke klädd till lucia skulle sälja nattlinnen i luciatider. Men en orkestrerad hatkampanj från en rasistgrupp gjorde att pojken istället blev föremål för årets kanske mest drabbande debatt. Alla pratade om det, alla tycktes ha en åsikt om det. Motreaktioner startade och kulminerade när Leif GW Persson satte på sig luciakrona i tv.

3 – Tess Asplund står upp mot Svenska motståndsrörelsen

Borlänge, 1 maj, och nazistiska Svenska motståndsrörelsen demonstrerade på gatorna. En kvinna, senare identifierad som Tess Asplund, gick ut rakt framför nazisterna och visade sitt motstånd. Fotografen David Lagerlöf var på plats och fångade en bild som direkt blev ikonisk - spridd över hela internet och internationellt känd. 

Kolla David Lagerlöfs inlägg här

4 – Sven Melander levererar på Facebook

Det är en av årets mest oväntade framgångar. Sven Melander blir både digital - och viral! Den gamle komikern fångades upp av ett produktionsbolag som gav honom ett format att återkommande leverera one-liners i. Allt paketerades i korta Facebookfilmer som har fått enormt genomslag. Allra störst blev videon där han tog Zara Larsson i försvar.

Kolla Zara Larsson-inlägget här

5 – Nätaktivister mobiliserar mot rasism

Som reaktion på rasism och hat startades ett privat intiativ: #Jagärhär. En Facebookgrupp som skulle rycka ut som en slags social ambulans i forum och sammanhang där rasism rådde. På kort tid växte gruppen tlll 40 000 medlemmar. Det har presenterats som ett motgift till den rasism som får allt större fäste.

Kolla in #Jagärhär här

6 – Sexismen får bägaren att rinna över

Den amerikanska komikern Amy Schumer arrangerade stor show i Stockholm. På raderna längst fram satt en ung svensk man som en bit in i showen fick ett infall och skrek ”show us your tits”. Schumer kastade ut honom från arenan. Även skådespelaren Mia Skäringer var på plats och för henne blev det droppen som fick bägaren – full av all världens sexism – att rinna över. Hennes sammanfattande ord gjorde att händelsen blev en riksangelägenhet och nåddes av miljoner.

Kolla in Mia Skäringers inlägg här

7 – Bristen på källkritik blir film

Det var året då falska nyheter var den stora diskussionen både i medier och på nätet. Viralgranskaren gjorde tillsammans med Internetstiftelsen en kort film om vad bristen på källkritik får för betydelse. Den blev enorm på svenska och översatt till engelska blev den ännu större. Världen tycktes svältfödd på källkritik.

Kolla in Viralgranskarens film här

8 – Andreas Jonsson skriver brev till sig själv som 10-åring

Antimobbingaktivisten Andreas hittade en bild på sig själv som 10 år. Han mindes ett liv, en känsla och en värld han ville motverka. Han skrev en Facebookstatus till sitt tio-åriga jag. Om mod, livsgnista och hopp. Hundratusentals berördes av texten och den blev start för en debatt om mobbing och utanförskap i skolan.

Kolla Andreas Jonssons inlägg här

9 – Morgan gör pappaversion av Samir och Viktors mellosång

Samir och Viktor sjöng och dansade det i Melodifestivalen – och det var coolt. Regissören Morgan Alling gjorde en pappaversion av det – och det blev komiskt. Med över 110 000 likes och 11 000 delningar lyckades tilltaget uppenbarligen kittla breda delar av Sverige.

Kolla in Morgan Allings inlägg här

10 – Brännskadat ansikte passade inte på Facebook

Björn Natthiko Lindeblad ville hylla sin kompis, Göteborgsikonen Lasse Gustafsson, som fyllde 60 år. Men bilden han la upp försvann – två gånger. Facebook tog bort den eftersom den sades bryta mot reglerna. Varför? För att Lasse är brännskadad? Ingen förklaring. Men när Lindeblad bad sina vänner gilla och dela bilden i protest mot Facebook fick han både reaktioner och en ursäkt från Facebook. Björn var glad, Facebook hade reagerat och Lasse hade ju blivit Sveriges mest uppmärksammade och hyllade 60-åring under flera dagar!

Kolla in Björn Natthiko Lindeblads inlägg här

BUBBLARE

Pokemon-febern slog till

Från ingenstans drabbades hela Sverige av Pokémon-feber! Eller feber - det var snarare yrsel. Vittnesmål från hela Sverige kom om hur Pokémonspelare helt tappade begrepp om tid och rum. Som här, när någon stampade in hos Arvid.

Kolla in Arvids inlägg här

Stort genomslag för Love Nepal

En familj grundade för några år sedan välgörenhetsorganisationen Love nepal, men det är genom sociala medier som de fått brett genomslag. Som när sonen Jonatan Alfven i april skrev en lång status om det helvete flickor i Indien levde. Nästan 40 000 gillaklick är stort, men 95 000 delningar är enormt.

Kolla in Jontans inlägg här

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.