Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten. ARKIVBILD.

Årets Nobelpris 8 miljoner kronor

Årets Nobelpris är på 8 miljoner kronor. För första gången sedan 2001 motsvarar prissumman mindre än 1 miljon dollar. Men i fast penningvärde är årets belopp nästan exakt lika stort som när priset delades ut första gången

På måndag börjar årets Nobelpristagare tillkännages. Först ut är priset i medicin eller fysiologi. Den eller de lyckliga och överraskade pristagarna kommer att få åtta miljoner kronor. Med nuvarande växelkurs motsvarar det "bara" cirka 950 000 dollar.

Prisets prestige

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten anser prissummans storlek visserligen har betydelse för ett pris ställning, men att det för Nobelpriset är andra faktorer som är avgörande för prisets prestige.

-Framför allt är det Nobelkommittéernas oberoende och omsorgsfulla urvalsprocesser som under mer än hundra år har byggt upp Nobelprisets ställning och varumärke. All den publika verksamhet vi har utvecklat för att nå ut till människor runt om i världen med inspirerande berättelser om Nobelpristagarna och deras insatser för mänsklighetens största nytta spelar också in för prisets betydelse, säger Lars Heikensten.

Sämre kronkurs

Boven i dramat om prissummans fallande dollarvärde är den svenska kronans kurs som avsevärt försämrats de senaste åren. När Nobelpriset 2012 sänktes till åtta miljoner kronor var kronan betydligt starkare och den pristagare som växlade in sina priskronor fick då över 1,2 miljoner amerikanska dollar.

Sedan starten 1901 har prissumman varierat kraftigt räknat i fast penningvärde. Det första årets pris var på 150 782 kronor, vilket motsvarar 8 178 781 kronor i dag. De efterföljande decennierna föll sedan prissumman till att 1919 bara vara 28 procent av det ursprungliga värdet. Som mest var priset värt 2001 då det motsvarade 144 procent av det första prisets värde.

Årets prissumma motsvarar 98 procent av priset år 1901.