Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Händelserna på en skånsk skolbal där en flicka utsågs till "Årets fuckgirl" har lett till åtal. Arkivbild.

"Årets fuckgirl" utsågs på bal – elev åtalas

På en studentbal i Skåne blev en av eleverna utnämnd till "Årets fuckgirl". Nu åtalas hennes 19-årige skolkamrat, som skrev ihop motiveringen, för grovt förtal.

”Du kan varken räkna på fingrar eller tår hur många saker som glidit in mellan dina lår”, var en del av det den blivande studenten fick höra när hon kallades fram för att ta emot "utmärkelsen" på balen. Sedan fick hon ta på sig ett band där det stod "Årets fuckgirl".

Åklagaren skriver i stämningsansökan att både lärare och skolkamrater var samlade, men enligt rektorn var ingen skolpersonal närvarande.

- Om någon hade varit där som privatperson hade jag förväntat mig att man som tjänsteman i en kommunal verksamhet hade ingripit, säger rektorn till TT.

Den utsatta eleven mådde dåligt efteråt och ringde sin familj för att bli hämtad.

"Jobbat målmedvetet"

Rektorn säger att skolan jobbat målmedvetet de senaste åren för att få styr på studentfirandet. Exempelvis granskas alla skyltar på studentflaken för att inte sexistiska eller rasistiska uttryck ska förekomma och ordningsvakter ser under studentveckan till så att ingen ska komma alkoholpåverkad till skolan.

- Vi försöker med alla medel förhindra att ungdomarna hamnar i något som de inte kan ta sig ur, säger rektorn.

Att någon skulle utses till "fuckgirl" hade balkommittén hållit tyst om i förväg, enligt rektorn. Även en "fuckboy" utsågs under balkvällen, men han ville inte göra någon polisanmälan.

- Det var mer en merit, tyckte han, säger rektorn.

"Integritetskränkande"

Det var rektorn som gjorde polisanmälan som nu lett till åtal. Åklagaren ser särskilt allvarligt på händelsen eftersom integritetskränkande uppgifter av sexuell art lästes upp. I polisförhör säger den åtalade att han inte var nykter när han läste upp nomineringen. Han har bett flickan om ursäkt efteråt.

En annan elev, som också var med i balkommittén som stod bakom nomineringarna, försöker i ett polisförhör förklara bakgrunden till händelsen: "Folk tyckte väl att det var en rolig nominering. Det är vanligt att man kallar någon det".

Händelsen på skolbalen används nu som exempel i klassrumssamtal i elevhälsoarbetet på skolan.

- Det används i rent preventivt syfte. Våra kuratorer använder det som ett dåligt exempel, säger rektorn.