Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I dag är det dags att plocka fram det hemliga familjereceptet ur byrålådan och grädda våfflor så det står härliga till. Arkivbild

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Årets frasigaste dag är här

Har du grävt fram våffeljärnet ur köksskåpet? Laddat med grädde och sylt? För trots många nymodiga varianter på våfflan, på våffeldagen verkar det vara den klassiska varianten som går bäst.

Våffeltraditionen är lång i vårt avlånga land. Enligt Nationalencyklopedin har våfflan varit känd i Sverige sedan 1600-talet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Själva våffeldagen däremot, som firas i dag, är i sig troligen en missuppfattning av vårfrudagen, som i sig är ett annat uttryck för Marie bebådelsedag – som det alltså också är i dag.

Våfflan av i dag är mer varierad än den medeltida varianten, men klassiska tillbehör som grädde och sylt dominerar fortfarande.

- Absolut, det är det vi säljer allra mest, säger Kaisa Ullström på våffelstugan i restaurang Gammelgården i Sälen.

Hon och kollegorna håller som bäst på att värma upp järnen inför dagens höjdpunkt, men det finns en risk att anstormningen inte blir så massiv:

- I och med att det är på en söndag i år så har vi ju byte här uppe i Sälen, det är väldigt många som är på resande fot i dag. Så dagen har chanserat lite grann genom åren beroende på när den kommer.

Ullström säger att den som själv vill fixa våfflor i dag och andra dagar egentligen bara behöver följa en regel:

- Man ska absolut inte använda färdiga smetar, man ska blanda en egen smet. Och använda bra råvaror, det ska vara smör och inga halvfabrikat. Ska man äta våfflor får man göra det från grunden helt enkelt.