Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets bragdhund Hilda.

Årets bragdhund hittar andra hundar

Den femåriga labradoren Hilda har utnämnts till årets bragdhund av Svenska Kennelklubben. Hilda är eftersökshund och söker ofta efter skadat vilt – men har även gjort sig känd för att hitta bortsprungna hundar.

- Det blev lite chockartat, säger Hildas matte Karin Björck som inte visste om att hunden var nominerad.

- Man jobbar i det tysta ibland och gör det som ska göras och så bara kommer det här.

I juryns motivering kan man läsa att labradoren Hilda "med sin fantastiska näsa" hittat 12 bortsprungna hundar. Två av dem hade varit borta i hela 54 timmar.

"Otroligt värdefull"

Hilda prisas helt enkelt för att hon varit till stor nytta för andra hundar och hundägare. Något juryn tyckte var viktigt att uppmärksamma.

- Som hundägare skulle jag bli jätteorolig den dag min hund försvann. Finns det då en hund som kan hitta din hund så är den otroligt värdefull, säger Svenska Kennelklubbens presstalesman Hans Rosenberg.

Karin Björck har sysslat med spårning länge. Hilda är hennes fjärde labrador och de började träna när hon fortfarande var valp.

- Jag började redan tidigt med henne när hon var bara 8 veckor. Så hon har fått mycket rutin.

Löst några kriser

Enligt Karin Björck har hon inte annonserat att hennes hund är bra på att hitta just andra hundar, men ryktet har spridit sig och hon får ofta samtal när hundar har försvunnit.

- När det har varit en kris så har vi försökt att hjälpa till och vi har lyckats reda ut en del situationer, säger hon.

Hon berättar att en hund som springer bort blir förvildad på mindre än ett dygn och tilliten till människor försvinner. När man hittar den är det därför viktigt att bygga förtroende och inte komma för nära.

Där kommer Hildas lugn väl till pass.

- Hon är en otrolig lugn och vänlig hund. Känner hon att hon möter hundar som är kaxiga vänder hon ryggen till. Jag tror att en rädd hund som är förvildad då blir nyfiken och vill ta kontakt, säger Karin Björck.

Medalj och ben

Priset, en medalj och ett tuggben till Hilda och en gåva på 20 000 kronor till valfri organisation, delas ut på Stockholms hundmässa 8–9 december.

Karin Björck kommer skänka pengarna till den ideella organisationen Hundstallet som tar hand om bortsprungna hundar.

På mässan kommer även årets polishund, årets narkotikasökhund och årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.