Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Åklagarens förhoppning: Skorna ska fälla mordmisstänkt

Mannen mördades på sin födelsedagsfest men tingsrätten tyckte inte att bevisningen mot den åtalade mördaren räckte. Då överklagade åklagaren och lämnade in ny bevisning. Nu hoppas hon att ett par skor ska fälla festgästen i 30-årsåldern för mord. – Jag känner inte igen dem, säger han om skorna - som nu är försvunna.

På tisdagen startade en rättegång i Svea hovrätt som rör ett mord i Idre. Det var i mitten av maj förra året som offret, en man i 25-årsåldern, firade dubbelt - sin födelsedag och framgång på jobbfronten - i sin bostad.

Dagen efter hittades festens huvudperson död. Det var en kvinna som gick tillbaka till huset för att se om hon glömt sina hemnycklar som gjorde upptäckten.

Gästens blod under naglarna

Under sina naglar hade offret blod från en av gästerna, en man i 30-årsåldern.
Mannen hämtades in till förhör men har från början nekat till brott.
– Jag är oskyldig, sa han i förhör.

Men åklagaren ansåg att det fanns tillräcklig bevisning mot mannen för att åtala honom för mord.

Mora tingsrätt ansåg dock inte att det var bevisat att mannen i 30-årsåldern mördat mannen i 25-årsåldern.

LÄS MER: Bilderna från barndopet kan fälla mannen 

Besvärande

Som exempel nämner de att man att det finns skospår i bostaden som inte kan knytas till den åtalade som sagt att han endast hade två par gymnastikskor och att mordoffrets blod inte har hittats på den åtalades tillhörigheter. "Med de högt ställda beviskrav som gäller konstaterar tingsrätten att det därför finns utrymme för tvivel och att den bevisning som lagts fram inte har den robusthet som krävs för att åtalet ska kunna anses vara styrkt". Så mannen i 30-årsåldern friades.

Tingsrätten ansåg dock att det var besvärande att man inte hittat t-shirten han hade på festen. Likaså att offret hade hans dna på sin kropp och kläder. Den åtalades förklaring var att de hade haft kroppskontakt flera gånger under festen.

Kläder hittades inte

Åklagaren överklagade. Bland annat nämnde hon i sitt överklagande att man inte hittat exempelvis den tröja eller de skor mannen i 30-årsåldern hade på sig på festen: "det här ger stöd för att (den misstänkte) gjort sig av med kläder och då också skor", enligt åklagaren.

Hon tog därför fram ny bevisning - bilder från ett barndop en vecka innan mordet. På bilderna ser man den mordmisstänkte mannen iklädd skor och en keps som vittnen sagt att han hade på födelsedagsfesten.

Känner inte igen mannen på bilderna

Skornas skoavtryck matchade dessutom med skospåren från brottsplatsen.
– Jag känner inte igen dem, sa mannen i förhör när han fick se en bild på skorna.

Han fick då veta att polisen kunnat se i hans bankhistorik att han köpt sådana skor några månader innan mordet.
– Det har jag inget minne av.

Han menar att han inte kan minnas allt han köper och det gäller även den keps han hade på sig under mordfesten som han även hade på dopbilderna.   
– Mmhm. Ja, jag vet inte, känner inte ens igen om det är jag på de där bilderna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.