Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Akilov skruvade på sig och tittade för det mesta med böjd nacke ner i skrivbordet framför sig när åklagaren Hans Ihrman visade upp de fasansfulla bilderna från Drottninggatan. Bild: Johan Hällnäs / TT
Akilov skruvade på sig och tittade för det mesta med böjd nacke ner i skrivbordet framför sig när åklagaren Hans Ihrman visade upp de fasansfulla bilderna från Drottninggatan. Bild: Johan Hällnäs / TT

Åklagaren: "Stenlejonen flög som vantar"

Med hjälp av panoramafotografier, 3D-teknik och inte minst bilder från övervakningskameror visade åklagarsidan under den andra rättegångsdagen detaljrikt upp Rakhmat Akilovs skräckfärd.
Av respekt för anhöriga till offren visades de mest fasansfulla bilderna endast upp bakom stängda dörrar.

Under den första rättegångsdagen visades några korta vittnesfilmer som togs minuterna efter dådet på Drottninggatan upp för rätten. Under åklagarnas Hans Ihrmans och Hans Jörgen Hanströms fortsatta sakframställan låg fokus under onsdagen till stora delar på att förklara var Akilov kapade lastbilen och hur han sedan framförde den.

– 500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full av oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv. Det är också ett angrepp på vårt samhälle, sammanfattade vice chefsåklagare Ihrman attacken den första dagen.

LÄS OCKSÅ: Skräcken från Drottninggatan iscensattes på nytt

Under den andra dagen visade åklagarna i detalj upp hur färden gick. Efter att de först gick igenom hur Akilov tog sig in till centrala Stockholm under attentatsdagen och hur han sedan svor en trohetsed till IS, kom de fram till själva attentatet.

Gasade när han kom fram till Drottninggatan

Med hjälp av övervakningsbilder från kameror, vid bland annat en restaurang på Adolf Fredriks kyrkogata innan dådet, placerades Akilov vid platsen där lastbilen stals med nycklarna i tändningslåset.

Genom att visa upp andra övervakningsfilmer, och med stöd från information från lastbilens färdskrivare, förklarade åklagarna hur Akilov svängde runt kvarteret. Sedan återvände han med lastbilen vänd åt andra hållet till samma plats. Därifrån gasade han sedan på ner mot Drottninggatan.

Åklagaren Hans Ihrman visade också upp panoramabilder som togs under polisens brottsplatsundersökning samma dag som attacken ägde rum. Bilderna visar ett 500 meter långt kaos av hur nära ett ton tunga betonglejon flugit in i skyltfönster och hur spår av blod, jord och olja täcker delar av Drottninggatan.

Akilov sjunk djupare och djupare ner i stolen

När bilder på de gula filtarna som täckte de avlidna visades upp skruvade Akilov på sig fram och tillbaka. Med ryggen vänd mot åhörarna sjönk han med böjd nacke djupt ner i sin stol.

Han sneglade endast ett fåtal gånger bort mot skärmarna i rättssalen där åklagarna med hjälp av bilder förklarade hur offren slungades i väg när de blev påkörda.

"Nära ett ton tunga stenlejon har flugit som vantar", "Här ser vi en barnvagn som förvandlats till pinnved", uttryckte sig Hans Ihrman bland annat.

Akilov visade senare något större intresse när en 3D-visualisering av hur färden gick till spelades upp och där alla människor har tagits bort.

3D-filmen spelades upp från tre olika kameravinkar; en uppifrån, en från förarens perspektiv och en från hur människor som befann sig 20 meter framför lastbilen på gatan uppfattade den.

Med hjälp av en cirka en meter lång tamp illustrerade Hans Ihrman också vilket spelutrymme människor som befann sig på gatan hade för att undvika lastbilen. Vilken sida av gatan de gick på har i flera fall varit skillnaden mellan liv och död.

Filmerna från dådet spelades upp bakom stängda dörrar

Hur Akilov reagerade när filmerna som togs av övervakningskameror under själva dådet, och som visade när människor blev påkörda, spelades upp i rätten efter lunch får vi kanske aldrig veta.

Av respekt för de anhöriga valde rätten att visa upp dem bakom stängda dörrar innan rättegången återigen blev offentlig. De målsägande som fanns på plats fick däremot om de ville, och kände att de klarade, se.

När beskrivningen av själva dådet var klar fortsatte åklagarna att berätta om hur Akilov efter dådet flydde efter att ha kraschat in i Åhléns. Klockan 19.55 greps han i Märsta efter att en privatperson känt igen honom från en bild polisen offentliggjorde under eftermiddagen.

Akilov greps vid Steninge Allé i Märsta. En privatperson hade då följt efter honom i över 40 minuter efter att ha känt igenom honom från bilden som polisen släppte efter attacken. . Bild: Polisen
Akilov greps vid Steninge Allé i Märsta. En privatperson hade då följt efter honom i över 40 minuter efter att ha känt igenom honom från bilden som polisen släppte efter attacken. . Bild: Polisen

Åklagarna berättade även att deras uppfattning är att Akilov försökt att tillverka en splitterbomb, med hjälp av bland annat knivblad, skruvar och butangas som han hade med sig i lastbilen och som han tände på i lastbilen efter kraschen i syfte att skada människor.

Hans Ihrman gick också in på varför Akilovs dåd är att betrakta som ett terroristbrott och försök till terroristbrott.

– Det här är handlingar som kunnat allvarligt skada allmänintressen. Ett sådant allmänintresse är statens förmåga att skydda oss medborgare, särskilt på allmänna platser, sa bland annat Ihrman.

Åklagaren påpekade också vilka konsekvenser dådet fick och tog bland annat upp att Centralstationen i Stockholm utrymdes, att telefonnätet överbelastades, och att kollektivtrafiken stängdes ner under en kaotisk eftermiddag. Han jämförde även dådet med liknande attacker i Nice, London och Berlin.

– Det är i detta sammanhang som jag vill placera Rakhmat Akilovs gärning på Drottninggatan.

"Oerhört smärtsamt"

Om de två första rättegångsdagarna har varit känslosamma är det troligen ändå bara en föraning om vad som komma skall.

Under våren ska en stor del av de 155 målsägande med egna ord berätta om vad de upplevde och kände när de oskyddade längs det trånga utrymmet på Drottninggatan möttes av en 12,5 ton tung lastbil i full fart.

– Det kommer att bli oerhört smärtsamma berättelser, berättade målsägandebiträdet Göran Hjalmarsson under en presskonferens som hölls under en av rättegångsdagens pauser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.