Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Åklagaren: Så styrde Arbogakvinnan sina närstående

Arbogakvinnan körde sin pojkvän till föräldrarnas sommarstuga. Sedan gav hon honom en kniv och uppdraget att döda dem, enligt misstankarna. Pappan dog och mamman skadades svårt vid attacken Och redan på brottsnatten pekade mamman ut sin dotter som tänkt gärningsman. Nu har paret åtalats för mord och mordförsök och i stämningsansökan målas kvinnan upp som en person som försökte styrde sin omgivning.

Den tredje augusti förra året larmades polisen till ett hus i Arboga. I en sommarstuga hittade polisen en död man och en svårt skadad kvinna.

Till en början riktade polisen sina misstankar mot kvinnan men snart stod det klart att parets dotter kan ha legat bakom attacken - tillsammans med sin pojkvän i 20-årsåldern.

Nu har paret åtalats för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar. I andra hand åtalas kvinnan för anstiftan eller medhjälp till mord. Åklagaren skriver att hon "anstiftat eller främjat dessa gärningar genom att uppmana och förmå" sin pojkvän att utföra brotten.

LÄS MER: Leif GW Persson om Arbogakvinnan: “Ovanlig mördare”

Gav kniven till pojkvännen

Åklagaren skriver i stämningsansökan att paret "tillsammans och i samförstånd" dödade mannen och försökte döda kvinnan - med hjälp av en kniv.
Och det misstänkta mordvapnet - en kniv - ska kvinnan ha gett till sin pojkvän strax före mordet. 

I åtalet framgår att Arbogakvinnans mamma, redan på brottsnatten pekade ut sin dotter som tänkbar gärningsman. Detta till ambulanspersonal. Men inte för att hon såg henne på platsen.
– Hon vaknar av att hon blir knivhuggen så hon har bara svaga bilder av vad som sker. Sedan går hon in i medvetslöshet ett tag så hon kan inte närmare uttala sig om vem som var i sovrummet och högg henne, säger kammaråklagare Jessica Wenna. 

LÄS MER: Arbogakvinnans misstänkta lögn till försäkringsbolaget 

Bad anhörig ljuga

Åklagaren beskriver det som att kvinnan styrt människor i sin närhet på olika sätt, däribland den medåtalade pojkvännen. Detta fortsatte när hon häktades genom att skicka lappar inne på häktet. Lapparna lämnades bland annat i en bok, där fanns det även noteringar, enligt stämningsansökan.

Men hon försökte också få en vakt att hjälpa henne att posta ett brev som hon skrivit. Om brevet postades utan att granskas skulle han få 5000 kronor.
– På de här lapparna har hon försökt styra sin omgivning så att utredningen ska utvecklas på ett sätt som är positivt för henne. Men hon har också angett en hel del information i de här lapparna som visar att hon har ingående kunskaper om de här brotten som vi menar att man inte har om man inte faktiskt har varit delaktig i dem, berättar Jessica Wenna.

En anhörig ska under rättegången vittna om att Arbogakvinnan sagt till denne att säga att hon och pojkvännen var hemma under mordkvällen. Den anhörige skulle också ha fått i uppdrag att hämta Arbogakvinnans föräldrars nycklar till sommarstugan. I ett sms till Arbogakvinnans pappa ska den anhörige frågat efter nycklarna. Enligt åklagaren ska Arbogakvinnan också ha skickat sms som skulle "misstänkliggöra andra".

Pojkvännen erkänner mord och mordförsök. När pojkvännen skulle vallas på brottsplatsen kunde han inte ens hitta dit, framgår i stämningsansökan.

Arbogakvinnan nekar till brott. Under en presskonferens berättade kammaråklagare Jessica Wenna att kvinnan kommit med nio olika versioner om vad hon gjorde under mordkvällen.

LÄS MER: Polisen misstänker: Göran, 68, mördades av sin dotter

Mördade för pengar

Åklagaren säger att de tror att kvinnan mördade för pengar.
– Vi tror att det huvudsakliga motivet till båda de här grova brotten är ekonomiska, säger kammaråklagare Jessica Wenna.

Hur påverkade det att hon inte fick ut försäkringspengarna efter mordet på maken?
– Ja, alltså det är svårt att veta vad som hade hänt om hon hade fått ut de där pengarna det kan vi inte sia om. Men vi kan se att hon var i en situation när hon ville ha mer pengar både 2015 och 2016.

Jessica Wenna säger också att det finns ett annat möjligt motiv, utöver pengar:
– Det är alltid svårt att uttala sig om någon annans motiv men vi kan se att det fanns en viss osämja mellan henne och maken men även mellan henne och föräldrarna. Föräldrarna hade tidigare hjälpt henne en hel del med pengar. Det var också föräldrarna som ägde den lägenhet hon bodde i. Men föräldrarna hade sagt att hon skulle få flytta ut ur lägenheten och de var inte lika villiga att stötta henne på samma sätt som tidigare.

Arbogakvinnans mamma kommer att vittna mot sin dotter under den kommande rättegången. Hon och ytterligare en anhörig ska bland annat vittna om Arbogakvinnans "förhållande till pengar".

DNA-bevis

Det finns flera olika typer av bevis mot kvinnan och hennes pojkvän. Bland annat i form av DNA.
– Pappan hade dna från hennes pojkvän under en nagel. Och i det här huset så finns ett skospår som vi kan koppla till den här 25-åriga mannen, säger Jessica Wenna.

Dessutom finns spår från offren i flyktbilen som Arbogakvinnan, enligt misstankarna, körde under mordnatten.
– Den bil som har använts vid färd till och från brotten 2016, det är en bil som tillhör kvinnans företag. I den bilen fanns det blod från mordoffret. Det var på passagerarsidan, på insidan bilen, berättar Jessica Wenna.

Dessutom ska bevisning ha kommit fram genom spaning mot paret. Dagen efter mordet och mordförsöket på föräldrarna ska polisen ha börjat spana på kvinnan och hennes pojkvän. Och efter ett tag greps de och anhölls men bevisningen räckte inte för att begära dem häktade ansåg åklagarna så de släpptes på fri fot.

– Efter att de hade varit anhållna och man hävde anhållandet fortsatte man spana på dem och då fick vi också beslut om hemliga tvångsmedel och hemlig avlyssning i en bil som kvinnan hade, och av deras telefoner, säger Jessica Wenna.

Avlyssnade parets hotellrum

Dessutom hade man hemlig rumsavlyssning i det hotellrum i Norge som paret bodde i när de greps för andra gången.

Vad fick ni fram från detta arbete?
– Vi har fått fram viktiga saker, bland annat har pojkvännen erkänt att han har gjort sig skyldig till de här brotten i ett avlyssnat samtal. Det hade polisen långt innan han erkände i polisförhör. Det var väldigt viktiga uppgifter för utredningen, säger Jessica Wenna och fortsätter.
– Sedan när det gäller kvinnan har hon också uttalat sig i avlyssningarna så att det framstår att hon har varit delaktig i de här brotten. Hon försöker också styra den här mannen i 20-årsåldern väldigt tydligt genom att säga vad han ska göra, säga och inte säga i sina kontakter med polisen.

Mordvapnet kastades i Eskilstunaån efter mordet men har inte återfunnits.

GP söker de åtalades advokater.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.