Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Åklagaren kräver långa fängelsestraff för tre män med nazistanknytning. Arkivbild.

Åklagaren: Markera mot politiska mordförsök

Kammaråklagare Mats Ljungqvist målade upp en dyster bild under sista rättegångsdagen mot tre nazister anklagade för tre sprängningar.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist yrkade på långa fängelsestraff när rättegången i Göteborgs tingsrätt mot tre män med nazikopplingar avslutades på onsdagen.

Tre män har stått åtalade för tre bombdåd i Göteborg från november 2016 till januari 2017. Två av bomberna detonerade och en man skadades allvarligt, medan den tredje bomben aldrig utlöstes.

Saknas praxis

Åklagaren sade i sin slutplädering att det är mer än bara de enskilda bomberna som står i fokus. I stället ser han dåden som speciella.

- Det saknas en praxis för hur vi ska bedöma mordförsök med hjälp av bomber i politiska syften. Tingsrätten har en möjlighet att börja utforma en praxis för den här typen av dåd.

Han menar att det finns en stor fara att liknande dåd kommer att inträffa i framtiden.

- Det finns extremister både på höger- och vänsterkanten som är benägna att utföra den här typen av politiskt våld. Det är viktigt att tingsrätten markera mot den här typen av beteenden, säger åklagaren.

Han menar att två av männen, en 23-åring och en 50-åring, gjort sig skyldig till mordförsök vid sprängningen mot flyktingförläggningen i Västra Göteborg då en städare fick livshotande skador.

- Det här ska kallas för inhemsk extremism, förklarar åklagaren.

Tolv års fängelse

Åklagaren menar att straffvärdet för mordförsöket är tolv års fängelse. Därtill kommer straffen för allmänfarlig ödeläggelse där straffvärdet för varje brott värderas till sex år. Men straff för olika gärningar adderas inte, utan vägs till slut samman.

För den tredje mannen, en 20-åring, yrkar åklagaren på fyra års fängelse för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

De tre männen nekar till brott.

Det noterades också att det finns ett oidentifierat dna-spår i utredningen.

- Vi har ännu inte kunnat identifiera vem det rör sig om, men det kan finnas flera inblandade i de här dåden, säger åklagaren.