'Det kan finnas intresse att driva det här vidare, men det beror kanske på vad tingsrätten skriver i sin kommande dom. Men det är klart att jag har tänkt i banorna att det här skulle kunna gå hela vägen till Högsta domstolen', säger kammaråklagare Jonas Martinsson till TT.
"Det kan finnas intresse att driva det här vidare, men det beror kanske på vad tingsrätten skriver i sin kommande dom. Men det är klart att jag har tänkt i banorna att det här skulle kunna gå hela vägen till Högsta domstolen", säger kammaråklagare Jonas Martinsson till TT. Bild: Adam Ihse/TT

Åklagaren: Fängelse för hets mot folkgrupp

Tre till fem månaders fängelse. Det yrkar kammaråklagaren Jonas Martinsson för de femton personer som står åtalade för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp i samband med NMR:s demonstration vid Bokmässan i Göteborg 2017.

ANNONS

När rättegången i Göteborgs tingsrätt mot de femton personer som deltog i Nordiska motståndsrörelsens demonstration i samband med bokmässan gick in i sitt slutskede var det frågan om hets mot folkgrupp som kom att stå i centrum. Av de femton åtalade är fjorton misstänkta för att ha gjort sig skyldiga till just det brottet.

Åklagaren har i sin slutplädering argumenterat för att symboler, kläder, tal och slagrop sammantaget utgör hets mot folkgrupp.

Korthus som faller

Men försvaret är inte nådig i sin kritik av åklagarens konstruktion.

– Det resonemang som åklagaren bjuder på har inget stöd varken i svensk rättspraxis, eller rättstillämpning från justitiekansler och det är inte hållbart i relation till de mänskliga rättigheter vi har i Sverige utifrån Europakonventionen. Det är som ett korthus som kommer att falla ihop, säger advokat Sargon De Basso, som företräder en av de åtalade till TT.

ANNONS

Oprövat territorium

Åklagaren medger att det handlar om oprövat territorium. Och att åtalet till slut kan skapa ny rättspraxis.

– Det kan finnas intresse att driva det här vidare, men det beror kanske på vad tingsrätten skriver i sin kommande dom. Men det är klart att jag har tänkt i banorna att det här skulle kunna gå hela vägen till Högsta domstolen, säger kammaråklagare Jonas Martinsson till TT.

Sju av de åtalade är också misstänkta för våldsamt upplopp. Samtliga åtalade erkänner att de varit på plats, men nekar till brott.

Jonas Dagson/TT

Kammaråklagaren Jonas Martinsson yrkad på tre till fem års fängelse för de femton personer som står åtalade för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp i samband med Bokmässan i Göteborg 2017. Personerna på bilden har inget med rättgången att göra. Arkivbild.
Kammaråklagaren Jonas Martinsson yrkad på tre till fem års fängelse för de femton personer som står åtalade för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp i samband med Bokmässan i Göteborg 2017. Personerna på bilden har inget med rättgången att göra. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Deltagarna i NMR-marschen samlades på en parkering i södra Göteborg den 30 september 2017 för att gemensamt gå till platsen där den tillståndsgivna demonstrationen skulle börja, vid Scandinavium inte långt från den pågående Bokmässan.

NMR hade ansökt om att få starta vid mässan, men fått nej i domstolsbeslut.

Demonstranterna kom dock aldrig fram till sin tänkta startplats. Marschen stannade upp nära Liseberg, där demonstranterna i strid med polisens instruktion försökte ta vägen förbi Bokmässan till startplatsen. Polisen bedömde sedan att marschen inte kunde fortsätta, bland annat för att det fanns tusentals motdemonstranter på gatorna.

Det händelser som enligt åtalet rubriceras som våldsamt upplopp, som sju personer står åtalade för, skedde vid Lisebergs station. Händelsen utspelade sig under ett par minuter.

Brottet hets mot folkgrupp, som fjorton personer misstänks för, pågick enligt åklagaren under en längre tid på demonstrationsdagen.

ANNONS