Åklagaren: Döm kvinnliga yxmördaren till fängelse på livstid

Kvinnan högg sin man med en yxa och tände eld på kroppen. Men när han inte dog direkt gick hon till attack med en hammare. Tingsrätten dömde kvinnan till fängelse i 16 år för mordet men kvinnan vill frias helt. Hon hävdar att hon är oskyldig. Åklagaren däremot, vill att kvinnan ska få lagens strängaste straff. Nu startar rättegången i hovrätten.

ANNONS
|

I slutet av januari förra året ringde en kvinna i 45-årsåldern SOS.

– Min man har skadat sig i vårt förråd. Det brinner. Och han har skadat sig, sa kvinnan.

När polisen kom till villan i en ort i Skåne hittade de mannen i 50-årsåldern död i en förrådsbyggnad på tomten och de förstod att han blivit mördat.

Misstankarna riktades mot hans fru som i slutet av januari dömdes till fängelse i 16 år för mordet.

LÄS MER: Advokaten: Kläderna borde ha friat yxmördaren

Attackerad två gånger

Tingsrätten anser att det är bevisat att kvinnan attackerade sin man två gånger. Mannen ska ha legat och vilat i en solstol inne i förrådet. Då ska kvinnan ha slagit honom i huvudet med en yxa. Sedan hällde hon bensin på kroppen och tände på.

ANNONS

En granne såg hur det brann och försökte hjälpa kvinnan att släcka elden. Men kvinnan stängde in sig i förrådet tillsammans med maken och hindrade grannen från att ta sig in. Då ska hon ha gått till attack mot mannen igen - denna gång beväpnad med en hammare.

Totalt ska kvinnan ha slagit sin man mellan tio och 15 gånger.

Kläderna - viktig bevisning

Viktig bevisning har varit kvinnans kläder. I en papperskorg hemma hos paret hittades en uppsättning blodiga kläder och även de kläder som kvinnan hade på sig när hon greps var fulla med blodstänk.

– En del av den tekniska bevisningen är blodiga kläder som analyseras och det är då den här kvinnans kläder och det finns blod från offret på dem, har kammaråklagare Mathias Larsson sagt tidigare.

Tingsrätten gick på åklagarens linje.

– Det finns ingen som har sett henne utföra gärningen, men genom den bevisning åklagaren har redovisat – framför allt analysen av blod i förrådet och på olika klädesplagg som tillhörde henne, genom valet av mordplatsen och på grund av ett antal andra omständigheter – anser tingsrätten att åtalet är styrkt och att hon ska dömas för mord, sa rättens ordförande Göran Lundahl efter domen om just kläderna.

ANNONS

Ifrågasätter kläderna som bevisning

Men kvinnan, som har nekat till brott från start, vill frias och har överklagat domen.

Hon menar att hon bör frias eftersom tingsrätten har "tillmätt blodbildsanalysen av kläderna alltför högt bevisvärde", som hennes advokat har skrivit i ett överklagande.

Advokaten anser att det finns oklarheter kring hur "kläderna hanterats före undersökningen, hur undersökningen genomförts och omständigheterna i övrigt". I och med de "tveksamheter som föreligger kring undersökningen medför att NN inte kan bindas till gärningen med sådan styrka som krävs för att sälla henne till ansvar", skriver han till hovrätten.

Åklagaren: Döm henne till livstid

Medan kvinnan vill frias helt anser åklagaren att hon ska dömas till lagens strängaste straff - fängelse på livstid. Han skriver att "det rört sig om ett omfattande och hänsynslöst våld med tillhyggen mot NNs huvud som också innefattat att anlägga en brand på NN när han konstaterats fortfarande vara i livet".

Eftersom det rört sig om två skeenden - först yxhuggen och sedan hammarattacken - menar åklagaren att kvinnan haft "tid att besinna sig" däremellan.

Dessutom nämner åklagaren det faktum att några av parets minderåriga barn var hemma vid mordtillfället, enligt honom ska kvinnan ha gett mannen sömnmedel som en del i "ett led att försätta NN i ett skyddslöst tillstånd", och att mordet skedde i mannens hem - som faktorer som ska påverka straffet

ANNONS

Nu startar rättegången i hovrätten.

ANNONS