Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Bengtzboe står här som tredje person från vänster när moderaternas nya talespersoner presenterades 2017. Arkivbild.

Åklagare undersöker uppgifter om M-topp

Det råder oklarheter om var Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Erik Bengtzboe, egentligen bor. Likaså om han har rätt till den omfattande ersättning han fått från riksdagen för sitt dubbla boende, har Aftonbladet kunnat visa. Nu inleder åklagare en förutredning av fallet.

En förutredning är en inledande utredning som kan behöva göras för att åklagaren senare ska kunna fatta beslut om en förundersökning ska inledas eller inte. I det aktuella fallet ska åklagaren bland annat hämta in uppgifter om Bengtzboes ersättningar från riksdagen och se över om regelverket har följts.

"Det finns för närvarande ingen misstanke om brott. Beslut om jag ska inleda förundersökning kommer sannolikt att kunna fattas inom några veckor", säger vice chefsåklagare Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Hyresbidrag

"Jag välkomnar att åklagare tittar på ärendet och inväntar beslut därifrån. Jag ska självklart korrigera felaktigheter som uppstått", säger Erik Bengtzboe i en skriftlig kommentar till TT.

Bengtzboe kommer att fortsätta arbeta i riksdagen som vanligt, uppger hans presskontakt.

Tidigare i veckan kunde Aftonbladet visa på oklarheter kring var Erik Bengtzboe egentligen bor, och om han har rätt till de bidrag han fått av riksdagen för sitt dubbla boende.

Enligt tidningen har Bengtzboe fått 158 000 kronor i hyresbidrag och traktamenten från riksdagen för att han varit skriven hos sin mor i Nyköping. I Stockholm har han en övernattningslägenhet, där han bor i veckorna till följd av sitt uppdrag.

Betalar tillbaka

Bengtzboe har själv uppgett att han bor i ett fritidshus i Nyköping och inte hemma hos sin mamma, men att han missat att skriva sig på rätt adress. Han har också sagt att han ska betala tillbaka pengarna.

Enligt Nyköpings kommun uppgifter är dock fritidshuset inte ett permanentboende utan används bara några veckor under sommaren. Riksdagens regler säger att bidrag till en övernattningslägenhet bara ges om bostaden på hemorten har permanentstandard.