Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: STEFAN BERG

Åkessons vädjan till Alliansen och de rödgröna

SD-ledaren Jimmie Åkesson vädjar till övriga partiledare att prata med honom om regeringsbildningen.
- Jag är beredd att ge det en chans, är beredd att ge svenska folket en chans. Sverige måste regeras efter 9 september, låt oss vara vuxna på riktigt, säger han.

Det var en segerviss SD-ledare som talade i Almedalen på lördagskvällen.

- Vi är centrifugalkraften i svensk politik. Det är oss man pratar om precis hela tiden, konstaterade Jimmie Åkesson.

Men SD har inte släppts in i värmen och under Almedalsveckan har övriga partier tävlat om att ta avstånd från partiet. Det här är Jimmie Åkesson kritisk till och vädjar till de andra riksdagspartierna om att prata med honom.

- Så låt oss göra det, Stefan, Gustav, Isabella, Jonas, Annie, Jan, Ebba och Ulf. Jag kräver inte att få 100 procent genomslag, jag kräver inte ens att ni ska vara särskilt trevliga. Men låt oss ta ansvar, låt oss vara de vuxna i rummet.

"Styr landet mot katastrof"

Han utdelade också rejäla kängor åt V, MP, S, L och C.

- Jag är livrädd för att verklighetsfrånvända politiker ska få fortsatt förtroende att styra vårt land mot en katastrof.

Jimmie Åkesson lyfte frågorna om brottslighet och otrygghet och menade att många i landet är rädda.

Tidigare under dagen presenterade han ett nytt förslag på hur han vill öka tryggheten: ett ROT-avdrag för nyinstallation av larm i hemmet ska införas.

- Bostadsinbrotten ökar. Runt 20 procent är oroliga för att få inbrott. De känner sig inte trygga ens i sina egna hem, säger SD-ledaren.

Åtgärden väntas kosta ungefär 100 miljoner kronor per år.

Under talet sade Jimmie Åkesson att välfärden inte kan frikopplas från invandringen och ställde invandringen mot sjuka och äldre. Han slog också ett slag för nationalismen.

- Nationalism för mig, för oss är något vackert. Något vackert som bygger samhörighet, gemenskap, nationalism bygger folkhemmet. Det är nationalismen som har byggt vårt land.

Samtidigt kritiserade han nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och menade att nazism aldrig kan vara nationalism.

- Jag har noterat ett gäng nazister, ett gäng fega töntar. De har ställt till med massa oreda, till och med misshandlat människor. Det är bara vidrigt. Nazister, kommunister, anarkister och islamister som använder våld som metod för att nå sina politiska mål har ingen plats i demokratin. Då ska man sitta i fängelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.