Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD-ledaren Jimmie Åkesson (SD) tror inte att SD ska möta väljartapp till Moderaterna med hårdare förslag.

Åkesson vill inte göra SD radikalare nu

Sverigedemokraterna hävdar att S och M "skamlöst snor" SD-förslag inom migrations- och kriminalpolitiken. Men motmedlet är inte att skrika högre och bli hårdare, enligt partiledaren Jimmie Åkesson.

- Jag tror inte ett dugg på att vi vinner något på att bli tuffare eller hårdare. Vi ska fortsätta agera blåslampa på de andra. Men att börja lägga mer eller mindre ogenomtänkta förslag för att nå medial effekt, det bygger vi inte trovärdighet på, sade Åkesson när han talade till SD-riksdagsledamöter och partitoppar på partiets framtidskonferens i riksdagen.

Socialdemokrater och moderater vill att SD ska gå just i den fällan, hävdar han.

Förstår inte

Han noterade att det finns en radikal svans som vill se hårdare tag, senast märkbar häromdagen när Åkesson uppfattades svaja i en fråga om burkaförbud.

- Jag känner inte att man kan ta hänsyn till den lilla grupp av väljare, som jag ändå menar att det handlar om, som inte förstår de övergripande strategiska frågorna, säger Åkesson till TT.

Eftersom SD redan har en nollvision för asylmottagande är det svårt att skärpa den politiken, enligt Åkesson. Men det kan vara dags att driva på om återvandring, som Åkesson beskriver som nästa stora strid i migrationspolitiken.

- Vi ska tvinga fram de andra partierna på den banan, sade Åkesson och tillade att partiet har många förslag hur människor ska återvända till länder "där de bör bo".

Hatar oss inte

Åkesson, partisekreteraren Richard Jomshof och kommunikationschefen Joakim Wallerstein pratade alla tre om läget inför valet och nästa mandatperiod. Åkesson tror att SD skulle kunna bli största parti i valet den 9 september.

- Nu är inte utgångsläget att alla hatar oss, en hel del tycker ganska bra om oss. Nu handlar det om politik och trovärdighet, vi måste övertyga väljare att rösta på oss istället för Moderaterna när de har valt att sno vår politik.

SD-ledningen bedömer att M och S tanke med att lägga sig så nära de kan SD i lag och ordning och migration handlar om en krass kalkyl.

- De har bestämt sig för att vi inte ska få vara ensamma om en enda profilfråga. Då får de det att handla om trovärdighet och då vet de att de förmodligen kan vinna över oss, sade Åkesson.

Inte ett galoschparti

Därför måste arbetet för SD vara att visa sig seriöst, pragmatiskt, långsiktigt och trevligt och hela tiden visa att man inte är ett galoschparti som 90-talets Ny Demokrati som imploderade.

På medellång sikt måste målet vara att framstå som ett regeringsalternativ, på längre sikt att vara statsbärande.

- Nästa mandatperiod blir avgörande för att vi ska etablera oss som ett regeringsalternativ, säger Åkesson.