Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Åkesson: Vi stödjer naturligtvis

Sverigedemokraterna stödjer Alliansen när det gäller en misstroendeförklaring mot tre ministrar, bland annat inrikesminister Anders Ygeman (S). Därmed finns en riksdagsmajoritet för att fälla statsråden vid en omröstning.

– Vi har vid flera tillfällen försökt att lyfta misstroende mot andra ministrar under den här mandatperioden och den här gången verkar de tagit sitt förnuft till fånga. Och vi stödjer naturligtvis det, säger SD-ledaren till TT.
Åkesson hoppas nu att Alliansen håller fast vid beskedet om att man vill avsätta tre ministrar efter IT-skandalen inom Transportstyrelsen.
– Att man skulle backa från det i ett skarpt läge ser jag som helt osannolikt och gör man det så skulle det vara ett märkligt sätt att agera på.

LÄS ÄVEN: Ulf Bjereld: "Risk för regeringskris"

Kan hända igen

Sverigedemokraterna har vid ett tiotal tillfällen lyft misstroende mot ministrar och även statsminister Stefan Löfven under den här mandatperioden och SD-ledaren utesluter inte att det kan bli aktuellt igen.
– Ytterst så är det hans (Stefan Löfvens) ansvar och att han hävdar att han inte fått informationen om det här förrän för ett halvår sedan är väldigt anmärkningsvärt, eftersom det funnits mycket information hos flera departement och statsråd. Men vi får se vad han ger för besked först så får man hantera det utifrån det.
Åkesson utesluter inte heller nyval, även om det är nära till ordinarie val i september 2018.
– Krisen är ett faktum och var egentligen det redan 2015. Det är bara det att nu har krisen seglat upp på ytan och det har blivit på allvar och det är klart att man inte kan låta det här passera bara för att det är nära ett val.

Alliansen vill att riksdagen extrainkallas för att hantera frågan om misstroendeförklaringar mot tre S-ministrar. Att samla riksdagen under sommaren har bara hänt två gånger tidigare.

Samla riksdagen

Nästa steg efter Alliansens krav är för riksdagens talman, Urban Ahlin (S), att samla riksdagen.

– Det jag väntar på är 115 underskrifter med krav på ett extra sammanträde, och då kommer jag att kalla till ett extra sammanträde, säger han

Från det att de 115 underskrifterna lämnats in ska mötet ske inom tio dagar.

– På det sammanträdet kommer yrkandet att framställas och sedan ska det bordläggas ett antal gånger och sedan ska votering ske, säger Urban Ahlin

Tidigare har det bara skett vid två tillfällen att riksdagen extrainkallats, enligt riksdagens presstjänst. Första gången var i januari 2005. Då handlade det om att behandla ett utskottsinitiativ om att utnyttja PKU-registret för att identifiera tsunamikatastrofens offer. PKU-registret, egentligen PKU-biobanken, samlar blodprov från alla barn födda 1975 eller senare. För att kunna utnyttja registret krävdes en tillfällig lagändring.

Den andra gången riksdagen extrainkallats var i slutet av juni 2011. Då gällde det frågan om sjukförsäkringssystemet och den så kallade stupstocken. Talmannen beslutade då, på begäran av 137 ledamöter, att avbryta sommaruppehållet.

LÄR ÄVEN: Källor: Regeringen överväger att avgå

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.