Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Åkesson räknar med inflytande efter valet

Moderaternas nya syn på Sverigedemokraterna har redan börjat märkas. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Sedan Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra för knappt två veckor sedan gick ut med att hon ville bryta dödläget i svensk politik och börja samtala med SD har kontakterna partierna emellan blivit tätare, enligt Jimmie Åkesson.
– På riksnivå har det inte hänt jättemycket mer än att vi bestämt att vi ska ha ett möte för att diskutera vad det här innebär. Det som framförallt hänt är att man på kommunal nivå kontaktar oss. 

Han säger att de mer informella samtal som först tidigare nu sker öppet i allt fler kommuner.
– Nu känner man att man har partilednings stöd och vågar prata med oss.

Det är ingen tvekan om att SD-ledaren tycker att svensk politik ändrats i grunden de senaste veckorna. Han säger att det steg moderatledaren tagit är "en av få avgörande saker" som hänt under de sex år Sverigedemokraterna suttit i riksdagen.
– Det är helt avgörande för oss att någon närmar sig oss. Det är ett trendbrott genom att man så tydligt signalerar något. 

Hur menar du?
– Det hon i praktiken säger är ju att hon vill öppna för andra regeringsalternativ efter valet, om Alliansen inte blir störst eller får egen majoritet.

Är det målet från er sida, att bli en del av ett regeringsunderlag?
– Det är ett delmål. Det långsiktiga målet är att vi är det regeringsbildande, statsbärande partiet. Det är vi sannolikt inte efter nästa val, men ett viktigt steg på vägen är ju att få den erfarenheten och vara med och påverka regeringens politik. Och den möjligheten har ju verkligen öppnats upp de sista veckorna.

Samtidigt säger Anna Kinberg Batra ju att ni är ett rasistiskt parti. Du tycker inte att det sänder ut dubbla signaler?
– Jo, men de måste finnas där. Anna Kinberg Batra vill ju ha ut någonting av detta. Men jag har inte hört henne säga några fula saker om oss på egen hand. Det har nog gjort när hon blivit pressad och fått samma fråga fem, tio gånger. Det är ju inte så att hon springer runt och kallar oss rasister.

Efter intervjun utvecklar Jimmie Åkesson sin syn på det nya politiska landskapet i ett tal till omkring 160 partimedlemmar som samlats i Folkets Hus i Hisings Backa. Han beskriver hur partiet isolerats under sex år i riksdagen, men att det har ändrats i och med M:s nya syn på partiet.

Han säger att Anna Kinberg Batra insett att det inte är troligt att Alliansen inte får egen majoritet efter nästa val, eller ens blir största block. Och Moderatledaren nu vill öppna för andra typer av samarbete.
– Det kommer att ge oss ett ganska stort inflytande, säger han till partikamraterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.