Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justitieminister Morgan Johansson (S) jämför Sverigedemokraterna med den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Arkivbild.

Åkesson: Ovärdigt av Morgan Johansson

Justitieminister Morgan Johansson (S) jämför Sverigedemokraterna med Nordiska motståndsrörelsen i SVT:s agenda. Verklighetsfrånvänt och ovärdigt, svarar SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson vill att nazistiska organisationer ska förbjudas. Han kanske vill bli av med en konkurrent? frågar sig justitieministern i SVT Agenda på söndagskvällen.

- Sverigedemokraterna och Nordiska motståndsrörelsen är verksamma på samma kant. Så gott som varje år framkommer nya uppgifter om kopplingar mellan SD, högt upp i leden, och olika extremrörelser, säger han.

Svaret från Jimmie Åkesson dröjde inte länge.

- Jag blir mållös. Det är verklighetsfrånvänt och ett fult och ovärdigt angrepp där man försöker göra partipolitik på något som inte behöver vara det, säger han till TT.

Det är inte möjligt att förbjuda nazistiska organisationer utan att först ändra i grundlagen. Men det medför även risker och svåra gränsdragningar, säger Morgan Johansson till SVT.

- Det är ett förenklat sätt att uttrycka det. Vi har inte förslagit ett förbud mot någon särskild åsiktsriktning. Utan vi tycker man bör kunna terrorstämpla organisationer som systematiskt använder sig av våld som metod, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

- Där skulle man kunna tänka sig att Nordiska motståndsrörelsen faller inom ramen, men jag har också nämnt Antifascistisk aktion som då finns på den andra kanten.