Jimmie Åkesson frågades ut i SVT:s ”Utfrågningen” med 17 dagar kvar till valet.
Jimmie Åkesson frågades ut i SVT:s ”Utfrågningen” med 17 dagar kvar till valet. Bild: Fredrik Persson/TT

Åkesson kritisk mot Acta Publicas nazistgranskning

En rapport från Acta Publica slår fast att 214 SD-kandidater har haft koppling till högerextremism. Men partiets ordförande Jimmie Åkesson slår ifrån sig rapporten.
– Det är gamla vänsterextremister som har skrivit den här rapporten, säger han i SVT:s ”Utfrågningen”.

ANNONS

I SVT:s ”Utfrågningen” var det på torsdagen Jimmie Åkessons tur att ställas mot väggen, med 17 dagar kvar till valet. Han frågades bland annat om sin synpunkt på Acta Publicas granskning som också publicerades under torsdagen.

I denna slås fast att 214 av partiets kandidater i årets val har haft kopplingar till nazism eller annan högerextremism.

Det handlar om personer som har varit medlemmar, stöttat högerextrema rörelser eller deltagit i evenemang inom högerextrema miljöer.

Men trots den höga siffran slår Åkesson ifrån sig resultaten. Som motivering anger han rapportförfattarnas sympatier.

– Man får titta på vad det här är för rapport. Det är gamla vänsterextremister som har skrivit den, säger han.

ANNONS

Han medger att en SD-politiker i Göteborg har gjort sig skyldig till en överträdelse, vilket även GP har rapporterat om.

– Han avgick för några dagar sedan och idag fick vi förklarat varför han gjorde det.

Ser sig själv som statsminister

I utfrågningen lades även fokus på hur en regering med SD skulle se ut om Åkesson fick bestämma. Han upprepade då sin önskan om att ingå i en regering med M och KD. När han fick frågan om vem som skulle vara statsminister i en sådan regering svarade han:

– Jag har ju satt mig själv i mitten där. Så om jag får bestämma är det jag. Men om jag ska va seriös så är det viktigare att vi pratar om vad en regering ska göra, snarare än hur den ska se ut.

LÄS MER:SD-politiker från Göteborg marscherade med nazister

LÄS MER:SD vill satsa på cykelbanor och stadsparker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS