Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åkesson: "Äntligen tvåsiffrigt"

Med 10 procent i dagens GP/Sifo når Sverigedemokraterna en ny rekordnivå. Det innebär att SD skulle vara riksdagens tredje största parti om det var val i dag.

- Äntligen tvåsiffrigt, säger Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna till GP på söndagsmorgonen.

- Sifo-siffrorna är en skön bekräftelse på flera andra opinionsundersökningar. Vi har fått 1 000 nya medlemmar den senaste månaden och just nu pekar allt uppåt för oss.

Åkesson tror att det främst är missnöjda sympatisörer från M och S som nu söker sig till Sverigedemokraterna.

- De stora partierna har misslyckats med arbetsmarknadspolitiken och invandringspolitiken. När arbetslösheten och invandringen ökar ser de att vi har bra program i både dessa frågor.

Åkesson är liksom många andra förvånad över det ökande stödet för partiet efter avslöjandena om de hot och verbala övergrepp som riksdagsmannen Erik Almqvist utsatte flera personer för och skandalen när riksdagsmannen Lars Isovaara felaktigt beskyllde invandrare för att ha stulit hans väska.

- Svenska folket bedömer oss för den poltik vi vill föra, inte för vilka dumheter enstaka personer i vårt parti gjort sig skyldiga till, säger Åkesson.

Sverigedemokraterna har sedan i våras fördubblat sitt opinionsstöd.

Och det är framför allt hos pensionärerna som SD går fram.

- I början på året var de ett par procent, nu har de ökat till drygt elva procent, så det är en ganska stor ökning, säger Toivo Sjörén på Sifo.

Från Sifo har man ännu ingen förklaring till den stora ökningen av pensionärer som sympatiserar med SD.

- Nej, men vi har sett att Sverigedemokraterna har breddat sig. Går vi tillbaka i historien var det i stor utsträckning unga män, och sedan har partiet successivt gått vidare i åldersgrupperna, och på slutet har det gått bättre bland pensionärerna.

Frågan är vad skandalen med metallrör och rasistiska tillmälen haft för betydelse, om den haft någon alls?

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att det är andra faktorer som styr opinionen och att det som gynnat SD speglar en oro och frustration som finns i väljarkåren. Framför allt nämner han tre faktorer: eurokrisen, varsel och arbetslöshet samt att Moderaterna och Socialdemokraterna uppfattas som alltför lika.

– Eurokrisen har gjort oss mindre glada i euron och även mindre glada i EU. Enligt åsiktsröstningsmodellen borde en sådan förskjutning i opinionen gynna partier som har som ståndpunkt att vi ska lämna EU.

Varselvågen, uppsägningar och ökad arbetslöshet tror han är en annan faktor.

– Det finns frågetecken kring arbetsmarknadspolitiken, med fas tre och coacher, som var alliansens svar på åtgärder. Att vara i åtgärder har blivit mindre hoppfullt och många som befinner sig där har varit arbetslösa ganska länge. Det gör att frustrationen växer i samhället.

En tredje faktor kan vara att Moderaterna och Socialdemokraterna, uppfattas som alltför lika.

– Man för en diskussion på elitnivå som människor inte riktigt känner igen sig i. Mycket av politiken är riktad mot att lösa livspusslet för en ganska välbärgad del av väljarkåren, och anledningen är att där finns marginalväljarna som avgör vad det blir för regering 2014. Men det är inte lika engagerande för människor som knappt har något pussel att lägga. Vi pratar väldigt lite om avfolkning och urbanisering och offentlig service ute i hela landet, men mycket om rut-avdragen. Människor känner inte igen sig i detta och har också svårt att se skillnaden mellan huvudalternativen i svensk politik.

Enligt Sifo:s siffror vinner SD väljare i alla läger. Stödet är fortsatt starkast i Skåne och Blekinge (18 procent) och svagast i Stockholm (drygt 4 procent). I Göteborgsområdet är stödet drygt 6 procent. SD fortsätter också att attrahera dubbelt så många män som kvinnor.

Utöver Sverigedemokraternas uppgående trend under hösten är läget i väljaropinionen stabilt. Socialdemokraterna fortsätter ligga runt 32 procent och Moderaterna runt 28 procent.

Miljöpartiet med omkring 10 procent utmanas nu om tredjeplatsen av Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet ligger nära 2010 års valresultat som var 5,6, medan regeringsalliansens tre mindre partier alla har minskat sedan valet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.