Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sondmatning är också ett grundläggande behov, konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen. Därmed kan sondmatning ligga till grund för rätten till personlig assistans. Arkivbild.

Även sondmatning kan ge rätt till assistans

Om en måltid sker genom att man får hjälp att föra en sked till munnen eller med sondmatning ska inte spela någon roll. Det konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) i ett avgörande där man slår fast att sondmatning är ett grundläggande behov och därmed kan ge rätt till assistans.

- Vi kan inte se att lagstiftaren har indikerat på något sätt att det finns någon skillnad i sättet hur man får sin näring, och därför landar Högsta förvaltningsdomstolen i att det inte är en avgörande fråga, utan det är näringstillförseln som är det väsentliga, säger justitieråd Ulrik von Essen.

Den principiellt viktiga domen betyder mycket för de människor som sondmatas och som de senaste åren blivit av med personlig assistans. Försäkringskassan har nämligen tidigare gjort tolkningen att sondmatning inte är ett grundläggande behov som ger rätt till detta.

"Brutit mot lagen"

Maria Persdotter, förbundsordförande för organisationen Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU), rasar mot Försäkringskassans agerande.

- Försäkringskassan har gjort skillnad på mat och mat. Mat via munnen kan ge rätt till assistans, medan mat via en knapp på magen inte kan ge det. Där säger Högsta förvaltningsdomstolen nu: Nej, så är det inte, mat är mat oavsett var den kommer in i kroppen.

Domen är en tydlig smäll på fingrarna gentemot Försäkringskassan anser hon.

- Det visar att Försäkringskassan har varit ute och cyklat när man avslagit assistans för barn med sondmatning.

Försäkringskassan håller inte med:

- När det är ett otydligt rättsläge kan man inte säga att någon gjort fel. Det har varit ett otydligt rättsläge och man behöver få klarhet i vad som gäller, säger rättschefen Eva Nordqvist.

Ska tillämpas

Högsta förvaltningsdomstolens bedömning kommer nu att tillämpas, säger hon.

- De som har fått avslag kan ansöka igen, och är det så att ärendet inte är avgjort än så gäller det här.

HFD:s avgörande slår fast att egenvård, som sondmatning räknas som, kan ligga till grund för assistansersättning även om det i grunden rent rättsligt är en sjukvårdande insats. Dessutom säger HFD att sondmatning kan jämställas med måltid, vilket räknas som ett grundläggande behov i lagen och som kan ge rätt till assistans.

- Det har i praxis varit lite skilda uppfattningar om när det här grundläggande behovet börjar och slutar och där finner HFD att hela sondmatningen, från påkoppling till urkoppling innefattas i begreppet måltid, säger Ulrik von Essen.

"Kan andas ut"

Cecilia Blanck, verksamhetschef på föreningen Jämlikhet Assistans Gemenskap (JAG), är lättad över domen.

- Nu öppnas dörren till ett liv i frihet för många personer med stora behov. De som inte har drabbats av den här tolkningen kan andas ut, deras assistans är inte hotad. För dem som mist assistansen under flera års tid är det här en ny chans till ett liv som andra i samhället.