Vikten av att hålla fysiskt avstånd var ett tema när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sommartalade i Sölvesborg. Nu avslöjas han på fest tätt intill andra festdeltagare. Arkivbild.
Vikten av att hålla fysiskt avstånd var ett tema när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sommartalade i Sölvesborg. Nu avslöjas han på fest tätt intill andra festdeltagare. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Även festande Åkesson trotsade virusrisken

Under fredagen hade flera Stureplanskrogar premiär efter att ha varit stängda sedan coronavirusets utbrott. SD:s Jimmie Åkesson besökte under kvällen en spelning på en rockbar en dryg kilometer från nattklubbarna, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
|

Det var under fredagskvällen som SD-ledaren Jimmie Åkesson syntes på rockbaren Pub Anchor i Stockholm. Han var på plats i baren för att se en spelning med Saxon-coverbandet ”Wheels of steel”.

”Vi satt i vårt sällskap separat på ovanvåningen och lyssnade på en spelning. Initialt upplevde jag ingen trängsel och stället hade koll på hur många man kunde ta in och tillät bara sittande gäster. Vi avlägsnade oss efter ca en timme” skriver Jimmie Åkesson om kvällen i en mejlkommentar till Aftonbladet.

Han påpekar att den stora utmaningen var att hålla avstånd till andra människor när de kom fram för att prata eller ta bilder under kvällen. Något som kan vara ett problem även i andra situationer, till exempel i matbutiken, menar han.

ANNONS

”Men jag upplever oftast förståelse när jag påtalar det” skriver partiledaren till tidningen.

”Enstaka situationer”

Det var inte första gången Jimmie Åkesson var ute och festade under coronapandemin.

Bilder från en 50-årsfest förra veckan visar hur Jimmie Åkesson sitter tätt intill andra och lägger armen om personer – tvärtemot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det är riktigt att det uppstod enstaka situationer vid detta tillfälle i samband med att gäster ville ta selfies och hälsa, säger han till Expressen, och fortsätter:

– Generellt försöker jag undvika kroppskontakt men ibland sker saker spontant utan reflektion.

Bilderna från 50-årsfesten visar hur Åkesson umgås nära andra festdeltagare.

– Jag var på min bekants 50-årskalas för att spela piano och deltog i övrigt mycket sparsamt i festligheterna, säger han till Expressen.

LÄS MER:Ebba Busch bröt mot coronaråd på fest

KD:s Ebba Bush kritiserad

I sitt sommartal i Sölvesborg den 27 augusti tog SD-ledaren upp frågan om avstånd och munskydd:

– Jag tycker att det är en självklarhet att rekommendera munskydd i en situation där det inte går att hålla avstånd.

Även KD-ledaren Ebba Buschs festande har väckt uppmärksamhet i veckan. Dels en 30-årsmiddag på en restaurang, dels en 40-årsfest där hon på bilder syns krama festdeltagare.

Läkare och forskare har kritiserat agerandet och Busch har i efterhand medgett att det hade varit bättre att avstå från att festa på det sättet.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS