Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu sällar sig Coop till Ica som inte säljer engångsgrillar på grund av brandrisken. Arkivbild.

Även Coop slutar sälja engångsgrillar

Coop gör som Ica och slutar nu att sälja engångsgrillar. Enligt SMHI kan det bli en del regn den närmaste tiden.

Tidigare i veckan uppmanade Brandskyddsföreningen alla landets handlare att, så länge den extrema torkan består, sluta sälja engångsgrillar. Det är rejält torrt i mark och skog efter vårens och försommarens varma väder och brist på regn. Risken för brand är hög, på sina håll extremt hög, och det råder eldningsförbud i större delen av landet.

Ica meddelade i fredags att deras butiker tillfälligt ska sluta sälja grillarna medan andra kedjor, däribland Coop, låtit varje enskild handlare avgöra saken. Willys har svarat att de överväger stopp. Nu inför Coop stopp i alla sina butiker.

- Eldningsförbuden tas ju lokalt, men nu är det ändå eldningsförbud i så många delar av landet att det motiverar ett säljstopp i hela landet, säger kedjans presschef Tobias Ryderberg.

Brandskyddsföreningen har varit kritisk till att handlarna säljer engångsgrillar utan att upplysa köparna om riskerna med den heta glöden.

Stoppen kommer samtidigt som regn dragit in över Västsverige och nu rör sig över landet norrut och österut och når norra Norrland på måndagen. Mer regn väntas sedan både måndag och tisdag, men prognosen visar på skurar.

- Det är efterlängtat av många. Men många varningar kommer nog att finnas kvar eftersom det inte handlar om så stora mängder och i större delen av landet fortsätter uppehållsvädret, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.