Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En Omega Speedmaster 2915-1, blev klockauktionens sensation med ett slutpris på otroliga 2 266 250 kronor.

Ärvda prylar kan vara dold förmögenhet

En vas, ett bord och en träpall är alla till synes ganska vardagliga föremål som kan säljas dyrt på auktioner. En del beror på föremålet, mycket på köparen.

Porslin och smycken kan te sig självklart att värdera. Men många föremål som ser vardagliga ut kan vara värda en mindre förmögenhet.

- Det största misstag du kan göra är att du själv tror innan du tar reda på fakta, säger Björn Extergren, intags- och försäljningschef på Bukowskis.

Slog världsrekord

En klocka som legat i en ask på vinden gav ägaren ett oväntat kassatillskott på 2 266 250 kronor.

Men då var det inte vilken klocka som helst utan en orörd och aldrig tidigare renoverad Omega Speedmaster 2915–1 från 1958.

Ägarens son lämnade, helt ovetande om vilken dyrgrip det var, in den till Bukowskis. Där blev den det dyraste armbandsuret som sålts av auktionsfirman genom tiderna, nytt världsrekord för en Omega Speedmaster 2915–1.

Även om inte alla har sådan tur så kan det finnas hur många samlarobjekt som helst i källarförråd, vindar och hemma hos äldre släktingar.

- Allt som är extremt kan man hitta en köpare till. Sedan finns det väldigt mycket sopor också, säger Björn Extergren.

Paraplyställ överraskade

Han rekommenderar att man alltid kollar med en specialist om man skulle vara osäker på om det man har är värt något. Björn har svårt att sätta fingret på exakt vad man som privatperson ska titta efter men minns exempelvis en kinesisk kruka som auktionshuset sålde 2014. Den hade stått i en hall som ett paraplyställ.

- Nästan alla köpare tackade nej till den, men så sålde vi den ändå för en halv miljon.

TT: Vilka är det som köper så här dyra saker?

- Det finns lika många samlare som det finns människor. Det finns alltid någon som är intresserad av någonting.

Men det man samlar på måste inte heller vara eller bli dyrt.

- Den här klockan gick för väldigt mycket pengar. Men det kan också handla om saker som ingen annan uppskattar, och som får ett mer normalt pris. Men som ändå gör att föremålet får leva vidare och inte kastas, säger Björn Extergren.