Ärkebiskopen: Jag också

Svenska kyrkan kommer att få ett eget metoo-upprop under namnet #vardeljus inom en snar framtid. Ärkebiskop Antje Jackelén säger till TT att även hon har drabbats.

ANNONS
|

TT intervjuade ärkebiskopen i ett annat sammanhang och innan det blev känt att kyrkan är på väg att få ett eget upprop. Hon fick dock frågor om fenomenet #metoo.

- Jag är också kvinna och har mina erfarenheter. Du hittar knappast någon kvinna som inte kan berätta om upplevelser i patriarkala makstrukturer.

- Inom kyrkan är vi medvetna om detta och det går absolut inte att utesluta att det förekommer i kyrkliga miljöer. Men sedan 20 år har vi bedrivit ett förebyggande arbete, det finns till exempel kontaktpersoner i varje stift där människor kan få stöd om de blivit kränkta i en kyrklig miljö och vi har utbildningar för våra ungdomsledare, fortsätter hon.

ANNONS

TT: Är du orolig för vad som kan komma fram i ett upprop inom kyrkan?

- Hur kan man vara orolig för att sanningen kommer fram? Framför allt när den kommer fram i en anda av att förbättra och inte riva ner. Jag är säker på att om det kommer berättelser från kyrkans miljö så kommer det också berättelser om att man fått stöd och hjälp att läka.

TT: Hur har du reagerat på uppgifterna som kommit fram i metoo-kampanjerna de senaste veckorna?

- Som de flesta andra, med förfäran och förundran över mängden, säger Antje Jackelén.

TT

ANNONS