Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Äldsta mordfallet prövas i rätten

Går det att fälla en mördare efter 24 år? I Lund prövas det äldsta mordfall som gått till rättegång. En 79-årig man dödades i sitt hem i Eslöv 1986. En 67-åring är åtalad och ett handavtryck står i centrum.

-Han har ingenting med den här gärningen att göra, förklarade 67-åringens advokat, Sten-Åke Larsson, vid starten av rättegången.

Kammaråklagare Magdalena Holmberg medgav att motivet är okänt och att det bara finns teorier om de två männens koppling till varandra. Men hennes trumfkort är 67-åringens handavtryck på ett ställe där mördaren bör ha lagt sin hand.

Det handlar om kopplingsdosan till telefonen i mordlägenheten. Den 79-årige mannen blev slagen i huvudet med en glaslykta och fick en telefonsladd åtdragen runt halsen.

Svårt förklara

Holmberg demonstrerade med en liknande dosa att den som drar loss sladden bör ha hållit om själva kontakten med ena handen och lagt den andra på dosan för att hålla emot. Precis så satt avtrycket.

-Jag påstår att mördaren efter slagen mot huvudet har lossat telefonsladden från dosan för att sedan dra sladden runt offrets hals, sammanfattade åklagaren.

Larsson radade upp andra detaljer på brottsplatsen, som han menar inte har undersökts ordentligt: Ett par fimpar i en askkopp, ett par okända skor i hallen, en fotoram med spräckt glas, samt det faktum att glasen på matsalsbordet, som dukats för två, ställts fram för en höger- och en vänsterhänt person. Den åtalade är högerhänt och även offret var det.

Advokaten nämnde även 79-åringens omfattande homosexuella kontakter. Två gånger före mordet hade 79-åringen sårskador på huvudet, något som advokaten menade tydde på tidigare överfall.

-Det fanns en hotbild mot honom, sade Sten-Åke Larsson.