Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Äldreboendet som gör varje dag till en fest

På Skogslidens vårdboende i Båstad lägger man stort värde vid maten. Varje dag ska vara fest för de gamla, berättar den passionerade kökschefen Mikael Larsen. Och insatserna har gett resultat – nu är de finalister i Arlas guldko för bästa matglädje.

– Jag brukar säga till min personal att vi har en skuld att betala. Vi ska se till att göra detta till den bästa upplevelse som de boende någonsin har haft. Och vi har fått nöjet att ha det som uppdrag, säger Mikael Larsen, kökschef på Skogslidens vårdboende. 

På Skogslidens vårdboende bor 62 människor, uppdelat på fyra demensavdelningar, två somatikavdelningar och ett korttidsboende. Men kökschefen Mikael Larsen vill inte kalla dem vårdtagare.

Fått till stora förändringar

– Jag vill kalla dem för mina gäster, för de är ju mina gäster. Jag känner ju många av dem, säger han glatt.

Sedan han började som kökschef har det skett stora förändringar i hur man hanterar förhållandet till maten på boendet. Förr fick man vara nöjd med vad man fick. 

– När jag kom fanns det bara ett sätt. Man hade en "vi vet vad som är bäst för er-attityd", säger han.

Men det har skett förändringar sen dess, det har han sett till. Nu får boende två rätter att välja på, plus en dessert.

En glädje

– Du vet ju själv hur det är. Ibland känner man för något annat. Nu får gästerna två mål presenterade för sig när de sätter sig vid bordet och de får välja själva, säger han.

Men Mikael Larsen berättar också om vikten av att ha goda relationer med de boende och ha en gemensam plats för vårdavdelningen och köket. Varje dag samtalar han med gästerna och hälsar dem välkomna. Men det är också viktigt att ha roligt i köket, menar han.

– Jag sätter stort värde på kreativitet och matglädje i köket. Vi jobbar jättemycket med färsk fisk, till exempel. Det ska vara kul att jobba med mat, säger han.

Kan vinna pris

Nu är de finalister i Arlas tävling för bästa seniormatglädje. Tillsammans med Restaurang Leopold i Uppsala och Vårdstyrkan i Täby, tävlar de om första pris. Mikael Larsen tror att han vet varför Skogslidens vårdboende kommit dit de kommit.

– Jag har långt kvar till mitt mål, men det har verkligen gett resultat, säger han.

– Målet är att varje dag ska vara en fest.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.