Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

i fredags lurades två äldre män att logga in med bank-id sedan de blivit uppringda av vaccinbedragare. Arkivbild.
i fredags lurades två äldre män att logga in med bank-id sedan de blivit uppringda av vaccinbedragare. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

Äldre lurade av vaccinbedragare

Polisen varnar för att vaccinbedragare fortsätter att härja.
Två äldre män i Uppsala och Västerås lurades i fredags.

Sedan vaccineringen mot covid-19 inleddes har såväl polisen som 1177 Vårdguiden varnat för bedrägeriförsök över telefon.

Bedragarna ringer upp äldre och försöker få dem att identifiera sig, betala en avgift för vaccinet eller bekräfta en vaccinationstid genom bankdosa eller bank-id.

I fredags blev en man i 80-årsåldern i Uppsala uppringd av en person som utgav sig att ringa från en vårdcentral och som skulle ordna en tid för vaccinering.

Mannen lurades att logga in på sitt bank-id. Något försökte ta ut 100 000 kronor från hans konto men banken upptäckte överföringen som inte genomförts, skriver polisen.

Under fredagen blev även en man i 85-årsåldern i Västerås lurad på ett liknande sätt. Mannen har anmält att han har blivit av med nästan 200 000 kronor.

– Vi har varit i kontakt med banken som säger att situationen har lösts. Om det innebär att alla pengarna stoppats av banken vet jag inte, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Polisen understryker att man aldrig ska logga in med bank-id om någon ringer upp och begär det.

Fredrik Gunér/TT