Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samuel West och osten Casu Marzu med levande larver.

Äckelutställning utmanar kräkkänsliga

Att äta av hjärnan från en skrikande, levande, apa eller att ta en tugga av en ost med krypande larver – går det att tänka sig något äckligare? Det beror på var du har vuxit upp, konstaterar mannen bakom museet där besökarna får en kräkpåse med sig på vägen in.

- Varför är marsvin äckligare än ett vanligt svin? Vad är det som styr våra idéer om äckel? Svaret är att vi gillar de saker som vi växer upp med, säger Samuel West, just nu aktuell med Disgusting Food Museum i Malmö.

Musvin, tjurpenis, friterad tarantella – de 80 olika läckerheterna från jordens alla hörn visar på människans uppfinningsrikedom. Även svenska delikatesser finns representerade i form av Kalles kaviar, surströmming och saltlakrits.

Hajen värst

- När jag flyttade till Sverige från USA försökte min fru tvinga mig att äta saltlakrits. Jag minns det, det var det äckligaste som fanns, säger Samuel West.

Men genom arbetet med utställningen har han hittat det som han nu tycker smakar allra äckligast: isländsk surhaj.

- Det smakar ammoniak och död. Någon har beskrivit det som att tugga på en urinindränkt madrass.

Mat kan vara äcklig på olika sätt, konstaterar han, och visar upp ett så kallat monkeybraintable från Kina. I bordet finns ett skruvstäd, där apans huvud kan spännas fast.

Levande apa

- Där äter man hjärnan från en levande, skrikande apa. Det är äckligt på ett annat sätt än att det luktar eller smakar, säger Samuel West.

Hans medarbetare Andreas Ahrens vill i stället ge osten Su Callu högsta poäng för äcklig smak. Osten görs inuti magsäcken på en nydiad, slaktad getkilling.

- Smaken på den är fruktansvärd, säger han.

Utseendemässigt tycker han att en annan ost på utställningen utmärker sig, Casu Marzu, som innehåller levande larver.

Nya proteinkällor

Samuel West har tidigare väckt uppmärksamhet med en annan utställning, där han visade exempel på misslyckade uppfinningar. Idén till äckelutställningen har han haft länge. Han vill få besökarna att ifrågasätta sina föreställningar om äckel och bidra till att de blir öppna för nya proteinkällor som insekter och laboratorieodlat kött.

Utställningen visas i Malmö till slutet av januari, sedan hoppas Samuel West och Andreas Ahrens på en världsturné.

Vad nästa projekt blir kan Samuel West inte uttala sig om.

- Jag har lovat min fru att inte hålla på med några sådana här projekt igen. Det håller på att ta livet av mig.