Diskriminering på grund av ålder återfinns bland de 60-tal tips om coronarelaterad diskriminering som DO fått in. Arkivbild.
Diskriminering på grund av ålder återfinns bland de 60-tal tips om coronarelaterad diskriminering som DO fått in. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Över 60 tips till DO om coronadiskriminering

ANNONS

Diskriminering på grund av ålder, etnisk tillhörighet eller funktionsnedsättning –ett 60-tal anmälningar om tips om diskriminering kopplat till pandemin har kommit in till Diskrimineringsombudsmannen (DO), rapporterar Sveriges Radio.

– Det finns personer som upplevt att de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har gett ut har varit diskriminerande, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO, till Godmorgon världen i P1 och ger exempel:

– Det kan vara personer som till exempel har astma och allergi som upplever att de har missgynnats och särbehandlats för att man har misstänkt att de har varit sjuka trots att det, enligt de själva, har handlat om deras astma och allergi.

ANNONS

Fernando Germond Corrêa från Alvesta är en av dem som har vänt sig till DO. Han beskriver sig själv som en frisk 70-åring som aldrig varit sjukskriven.

– Jag känner inte igen mig i hur Folkhälsomyndigheten beskriver 70-åringar. Jag är kränkt och har då rätt att anmäla, säger han till radion.

Klara Stefansson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS