Skolskjutsarna ställs in i Mörbylånga kommun på Öland under tisdagen eftersom snöandet väntas hålla i sig. Arkivbild.
Skolskjutsarna ställs in i Mörbylånga kommun på Öland under tisdagen eftersom snöandet väntas hålla i sig. Arkivbild.

Öland lamslås av snökaos – nytt isdygn

Skolskjutsar, bussar och tåg ställs in. SMHI varnar för mer snö i Kalmar län och ett nytt isdygn slår till i hela landet.

ANNONS
|

Det är östra Götalandskusten som drabbas värst. Skolskjutsarna ställs in i Mörbylånga kommun på Öland under tisdagen eftersom snöandet väntas hålla i sig. Även busstrafik och tåg stoppas. Kommunen har fattat beslutet efter rekommendationer från Kalmar länstrafik och Trafikverket. Skolorna kommer att hålla öppet för dem som kan ta sig dit på egen hand.

Flera decimeter nysnö har fallit i Kalmar län under måndagen, vilket resulterat i flera trafikolyckor och inställda tåg på vissa sträckor.

Fortsätter mata på

Under tisdagen kommer snöbyar att fortsätta mata på och prognosen ser liknande ut under veckan vilket kan vara ett problem.

ANNONS

- Som det ser ut nu är det ganska kraftiga snöbyar som passerar längs östra Götalandskusten, men även med stråk i Stockholm, Uppland, Sörmlandskusten och Roslagskusten, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Sträckorna som ställs in i Kalmar och Kronobergs län är Stångådalsbanan mellan Kalmar och Linköping, Tjustbanan mellan Linköping och Västervik samt tåg mellan Berga och Oskarshamn.

Fler sträckor kan ställas in med kort varsel beroende på väderläget, enligt Trafikverket.

Nytt isdygn

Samtidigt väntas troligen ännu ett nationellt isdygn, då maxtemperaturen är under noll i hela landet.

- Det är ordenligt kall luft som rör sig in, så det blir ännu kallare i morgon på de flesta håll, säger Marie Staerk och tillägger att blåsten kommer gör att minusgraderna känns ännu värre.

På måndagen drabbades flygtrafiken av det tuffa vintervädret. På Arlanda ställdes ett 30-tal flyg in, både ut- och inrikes, och många andra flyg försenades kraftigt.

ANNONS

TT

Fakta: Nationellt isdygn

Med isdygn menas att temperaturen inte överstiger 0,0°C under dygnet. Då avses inte ett kalenderdygn utan det så kallade temperaturdygnet. Temperaturdygnet sträcker sig från klockan 19 (klockan 20 svensk sommartid) föregående dygn till klockan 19 (klockan 20) innevarande dygn.

Ett uttryck som dykt upp på senare år är så kallade nationella isdygn. Det betyder att samtliga stationer i Sverige har isdygn samtidigt.

Den vinter som hittills uppvisat flest nationella isdygn i rad är 1969/70 med 25 sådana. Statistiken sträcker sig tillbaks till 1951, varför exempelvis de mycket kalla krigsvintrarna inte ingår i studien.

Flest isdygn i rad är tio stycken mellan den 11 och 20 februari 1970.

Det dygn som uppvisat den allra lägsta maximitemperaturen för Sverige är den 11 januari 1987, då ingen station hade högre än -8,8°C.

Källa: SMHI

ANNONS