Ökat tryck på Kinberg Batra att avgå

Fler och fler länsförbund har vänt ryggen åt Anna Kinberg Batra under de senaste dagarna. Kravet för att välja en ny partiledare är uppfyllt, eftersom hälften av länsförbunden slutit sig till protesterna. Under fredagen meddelade moderatledaren att hon avgår.

ANNONS
|

Upproret inom Moderaterna fortsatte att sprida sig under torsdagen. Innan dagens slut hade elva av 22 länsförbund bekräftat att de kräver partiledaren Anna Kinberg Batras avgång. Det innebär att de tillsammans är över gränsen på en tredjedel, vilket behövs för att kunna kräva ett nyval av partiledare.

De öppna protesterna mot partiledaren har växt snabbt. Under tisdagen krävde enstaka kommunalråd att partiledaren skulle avgå och Moderata Ungdomsförbundet ställde sig snabbt bakom kravet. Under onsdagen meddelade Moderaterna i Stockholms länsförbund att även de kräver Kinberg Batras avgång. Det dröjde inte länge förrän förbundet i Dalarna föll in i upproret följt utav förbundet i Västerbotten. Senare under kvällen meddelade även förbundet i Jämtland att de ställer sig bakom avgångskraven.

ANNONS

Under torsdagen hade totalt elva av 22 länsförbund ställt sig bakom kraven på en ny partiledare, vilket är över en tredjedel av förbunden och därför räcker för att kräva ett nyval av partiledare. Men under fredagen meddelade Anna Kinberg Batra att hon avgår.

"Det finns en besvikelse"

Moderata Ungdomsförbundet har krävt att det ska ske på partiets stämma i Örebro 12-15 oktober. Enligt statsvetare Marja Lemne beror upproret på en besvikelse över opinionssiffrorna.

– Det finns en besvikelse över att partiet inte kunnat nå upp till siffrorna som gjorde att de vann valet 2006 när Reinfeldt blev statsminister. Istället har opinionssiffrorna fortsatt att sjunka. Ett avgörande i Kinberg Batras popularitet var utspelet i januari när hon öppnade upp för en möjlighet att regera med Sverigedemokraterna, som till viss del förstorades upp. Det ledde till en större splittring inom partiet, säger Marja Lemne, statsvetare på Stockholms universitet.

Efter Socialdemokraternas egen kris tidigare i sommar med skandalerna runt Transportstyrelsen, kunde inte krisen inom Moderaterna komma i ett bättre läge för dem, enligt Marja Lemne.

– Nu när det är kris i Moderaterna så är det också kris i hela alliansen. Det är ett år kvar till valet och just nu drunknar övriga allianspartiers budskap bakom krisen, säger Marja Lemne.

ANNONS

"Mycket olyckligt"

Enligt Elisabeth Unell, som är Moderaternas vice ordförande i valberedningen, är det olyckligt att flytta fokus från politik till person.

– Vi borde i stället diskutera politik, säger hon.

Elisabeth Unell är till vardags oppositionsråd i Västerås och hon är kritisk till utvecklingen inom partiet under de senaste dagarna.

– De stora förlorarna på hela den här turbulensen är Moderaterna. Vi kommer inte till tals i de viktiga frågorna och kan inte föra ut den politik som vi vill driva. Det är mycket olyckligt, säger hon.

Fakta: De här vill att Kinberg Batra avgår

Länsförbunden i Stockholms län, Stockholms stad, Dalarna, Örebro län, Västerbotten, Uppsala län, Gotland, Södermanland och Västernorrland och Östergötland. Dessutom vill ungdomsförbundet Muf att en ny partiledare ska väljas på stämman i Örebro den 12–15 oktober.

ANNONS